Menu
 

Ziema bīstama arī suņiem: saaukstēšanās, sāls izraisīti ķepu iekaisumi, paslīdot gūtas traumas Apriņķis.lv

  • Autors:  Armands Lagons, “Balta” Privātā īpašuma un speciālo produktu vadības pārvaldes vadītājs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Lai arī šogad Latvijā varam baudīt patiesi skaistu un balti sniegotu ziemu, nav noslēpums, ka šī ir sezona, kurā īpaša uzmanība jāpievērš drošībai un veselībai, lai ziemas prieku baudīšana nepārvērstos neplānotos izdevumos, ilgstošā ārstēšanā vai vēl ļaunāk – traģēdijā. Apledojumi uz ceļu segumiem un ietvēm, apgrūtinātas redzamības braukšana, krītošas lāstekas un kūstoši sniegi uz ēku jumtiem – šie ir apstākļi, kas neizbēgami padara bīstamāku pārvietošanos kā autovadītājiem, tā kājāmgājējiem.

Tomēr AAS “Balta” atgādina – ziemas periodā uzmanīgiem jābūt ne tikai cilvēkiem. Īpašas rūpes jāvelta arī saviem mājas mīluļiem, jo īpaši suņiem, kurus ziemas sezonā nereti piemeklē saaukstēšanās, uz ceļiem izkaisītā sāls izraisīti ķepu iekaisumi un traumas, kas gūtas paslīdot uz slidenām ietvēm vai saduroties ar nepamanītiem asiem priekšmetiem sniegā.

Apdrošināto mājdzīvnieku skaits strauji pieaug

Pēdējo piecu gadu laikā “Balta”apdrošināto mājdzīvnieku skaits pieaudzis teju desmit reizes, kas liecina par to, ka cilvēki arvien vairāk aizdomājas arī par savu mājas mīluļu drošību un veselību. Katrs negadījums, kas piemeklējis mājdzīvnieku, tā īpašniekam var sagādāt ne vien pamatīgu uztraukumu, bet arī lielus finansiālus izdevumus. Šī gada vienpadsmit mēnešos esam noseguši veterinārmedicīniskās izmaksas vairāk nekā sešdesmit tūkstošu eiro apmērā. Tāpat atlīdzības izmaksātas arī deviņos mājdzīvnieka bojāejas gadījumos.

Mājdzīvnieku apdrošināšana darbojas līdzīgi kā veselības vai nelaimes gadījumu apdrošināšana cilvēkiem, sedzot ārstēšanas izmaksas traumas vai saslimšanas gadījumā, kā arī paredzot atlīdzību nāves gadījumā. Tomēr jāņem vērā, ka tā neparedz kompensāciju par profilaktiskām, kosmētiska rakstura vai citām procedūrām, kas nav saistītas ar mājdzīvnieka pēkšņas saslimšanas vai traumu ārstēšanu.

Vienlaikus, turpinoties tikpat straujam apdrošināto mājdzīvnieku skaita pieaugumam, tiek prognozēts, ka nākošgad apdrošināšanas atlīdzības izmaksas varētu pietuvoties jau simts tūkstošu eiro atzīmei.

Iespējamiem riskiem ziemas laikapstākļos visvairāk pakļauti suņi

Laikam paliekot aukstākam un sniegotākam, mainās biežākie apdrošināšanas atlīdzības pieteikumu iemesli. Lielākā riska grupa – suņi, kuri tiek vesti ikdienas pastaigās. Līdz ar ziemas iestāšanos arvien biežāk tiek pieteikti atlīdzības gadījumi, kad, piemēram, suns pastaigas laikā piedzīvojis ķepu savainojumu, saduroties ar ledu vai kādu citu asu priekšmetu, kas palicis nepamanīts zem dziļā sniega, vai guvis traumu, paslīdot uz slidena ceļa seguma.

Pēc pastaigas būtu ļoti ieteicams suņu ķepas rūpīgi nomazgāt no sāls, ko vietām joprojām izmanto ceļu kaisīšanai. Suņu ķepas ir ļoti jutīgas, tāpēc sāls radītais kairinājums var rezultēties iekaisumā. Savukārt sāli nolaizot no ķepām, suns var pat saindēties.

Tāpat kā cilvēki, arī mājdzīvnieki ziemas laikā arvien biežāk sastopas ar dažādām plaušu slimībām, saaukstēšanos un pat klepu, bet aukstā un vējainā laikā mēdz iedzīvoties arī auss iekaisumā un apkārt esošo baktēriju un vīrusu dēļ pat konjunktivītā. Lai izvairītos no potenciālajiem riskiem, eksperts iesaka šādā laikā doties īsākās pastaigās un pēc iespējas mīluli nodrošināt ar speciālo apģērbu, īpaši īsspalvaino šķirņu suņus.

Jāatceras, ka ziema mēdz būt arī mānīga, tāpēc nekādā gadījumā neiesakām izvēlēties pastaigas aizsalušu ūdenstilpņu tuvumā vai vēl bīstamāk – uz tām. Dodoties pastaigā pa aizsalušu ūdenstilpni, var nepamanīt, ka ledus kļuvis plāns, tādējādi būtiski apdraudot savu un sava mīluļa dzīvību. Tas pats attiecināms arī uz piemājas teritorijām, kurās ir dīķi. Diemžēl mūsu pieredzē ir bijis negadījums, kad apdrošinātais dzīvnieks pakļuva zem ledus tieši piemājas dīķī.

Dodoties pastaigās, vēlams izvēlēties drošus maršrutus, pievērst uzmanību ietvju un ceļu stāvoklim un neaizmirst par atstarotāju sev un savam mīlulim. Tāpat arī mājdzīvnieku īpašniekiem vērts savlaicīgi padomāt par apdrošināšanas iegādi, lai brīdī, ja tomēr nelaimes gadījums ir piemeklējis, dzīvnieka veselības atgūšana negultos tikai uz paša pleciem un būtu papildu finansiāls atspaids.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.