Menu
 

Plānots noteikt ilgāku intervālu valsts tehniskajām apskatēm un stingrāku regulējumu elektroskrejriteņiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus, kas cita starpā paredz, ka jauniem automobiļiem valsts tehniskā apskate būs jāveic trīs gadu laikā pēc reģistrācijas, vēsta Saeimas preses dienests.

Otrā tehniskā apskate būs jāveic ne vēlāk kā 24 mēnešus pēc pirmās, savukārt trešā un ceturtā – vēl ik pēc diviem gadiem. Turpmākās apskates paredzēts veikt katru gadu. Tāpat plānots noteikt, ka piekabei ar pilnu masu līdz 3500 kilogramiem valsts tehniskā apskate būs jāveic vienu reizi divos gados. Šāds tehniskās apskates intervāls plānots no 2025.gada 1.janvāra.

Grozījumi paredz uzsākt darbu pie regulējuma par transportlīdzekļa tehniskās apskates veikšanu arī Ceļu satiksmes drošības direkcijā akreditētos auto servisos.

Komisija arī lēma, ka ar elektroskrejriteni drīkstēs pārvietoties personas ar velosipēda vai jebkuras citas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas apliecību. Elektronisko pakalpojumu sniedzējam, kas nodrošina koplietošanas elektroskrejriteņa izmantošanu mobilajā aplikācijā vai tīmekļa vietnē, būs jāveic pakalpojuma saņēmēja identitātes un vecuma pārbaude.

Ar grozījumiem iecerēts noteikt lielākus administratīvos sodus par virkni ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu elektroskrejriteņu un velosipēdu vadītājiem, piemēram, viedierīču lietošanu kustībā, neizmantojot brīvroku sistēmu. Tāpat plānots paaugstināt naudas sodu par luksofora signāla un distances neievērošanu, kā arī elektroskrejriteņa vadīšanu alkohola reibumā.

Iecerēts, ka elektroskrejriteņi un velorikšas būs jāreģistrē un pie to konstrukcijas jābūt pielīmētai valsts reģistrācijas uzlīmei. Reģistrācija būs obligāta no nākamā gada 1.janvāra, savukārt esošie transportlīdzekļi būs jāreģistrē līdz 2024.gada 31.martam.

Pašvaldībām paredzētas tiesības noteikt koplietošanas transportlīdzekļu (elektroskrejriteņu, velosipēdu) izmantošanas noteikumus, ātruma ierobežojumu un novietošanas aizlieguma zonas. Elektrisko skrejriteņu lietošanu varēs kontrolēt arī pašvaldības policija, paredz likumprojekts.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie trešajā – galīgajā – lasījumā jāatbalsta arī Saeimai, norāda preses dienests.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.