Menu
 

"Ādažu ūdens" īstenojis apjomīgu vides projektu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.adazunovads.lv Foto - www.adazunovads.lv

SIA “Ādažu ūdens”, īstenojot sarežģītu projektu “Ādažu notekūdeņu attīrīšanas iekārtu jaudas palielināšana par 850 m³ diennaktī”, 2022.gadā  sasniedza jaudas pieaugumu par 32%, atbilstoši veicot tehnoloģisko iekārtu un ēku pārbūvi notekūdens attīrīšanas iekārtās pie Gaujas, Smilgu ielā, Ādažos, informē Ādažu novada pašvaldībā.

“Ādažu ūdens” projektā 14 mēnešu periodā apguva finanšu līdzekļus 3,1 miljonu eiro apmērā, tajā skaitā izmantojot aizņēmumu no Valsts kases 2,3 miljonu eiro apmērā. Attīrīšanas iekārtu pārbūve tika uzsākta 2021.gada oktobrī un pabeigta pagājušā gada novembra beigās, būvdarbus un tehnoloģiju uzstādīšanu un ieregulēšanu veicot būvkompānijai SIA “Mapri būve”. Turpinot palielināties notekūdeņu plūsmām, pastāvēja augsts risks, ka noteiktās dienās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas nespēs attīrīt notekūdeņus pienācīgā kvalitātē, tādējādi būtiski paaugstinot riskus, kas ir saistīti ar nepietiekami attīrītu notekūdeņu nonākšanu apkārtējā vidē.

Notekūdeņu attīrīšanas iekārtu rekonstrukciju paātrināja “Ādažu ūdens” un Aizsardzības ministrijas 2020.gadā sagatavotās aplēses par papildu notekūdeņu apjomu. Veicot tehniski ekonomiskā pamatojuma izstrādi, tika prognozēts, ka tuvākajos gados Nacionālo bruņoto spēku Ādažu mācību bāzes notekūdeņu plūsma uz Ādažu notekūdeņu attrīšanas iekārtām būs amplitūdā no 215 līdz 230 m3 diennaktī ar maksimālajām pīķa slodzēm diennakts griezumā līdz pat 430m3, kas veido 57% no viena notekūdeņu attīrīšanas iekārtu aerotenka notekūdeņu attīrīšanas kapacitātes, stāsta pašvaldībā.

Balstoties uzņēmuma aprēķinos, iepriekšējā attīrīšanas iekārtu būvniecības kārtā tika piešķirts valsts budžeta līdzfinansējums 502 tūkstošu eiro apmērā, lai veiktu notekūdeņu attīrīšanas iekārtu trešā aerotenka, cauruļu sistēmu izbūvi un tehnoloģisko iekārtu pārbūvi. Pašreizējā būvniecības etapā, izbūvējot ceturto aerotenku, par uzņēmuma finanšu līdzekļiem tika veikti apjomīgi darbi sarežģītos apstākļos. Būvniecības procesā un tehnoloģisko iekārtu uzstādīšanas darbos tika iesaistīta gan būvkompānija, gan uzņēmuma tehniskais personāls, gan SIA “Firma L4” pieredzējušie būvuzraudzības speciālisti. Būvdarbu veikšanu apgrūtināja Gaujas tuvums un gruntsūdeņu intensīvs pieplūdums, veicot grunts izņemšanas un aerotenka betonēšanas darbus 7 metru dziļumā. Zināmas problēmas bija nepieciešams risināt jauno tehnoloģisko iekārtu uzstādīšanas procesā, jo nav iespējama attīrīšanas procesa apturēšana, iekārtām darbojoties ar nominālo jaudu 2000m³ diennaktī. Apmēram četrus mēnešus prasīja tehnoloģisko iekārtu ieregulēšana, lai nodrošinātu nepieciešamās vides normatīvu prasības.

Projekta ietvaros tika nomainītas tehnoloģiskās iekārtas - sūkņi, elektroinstalācija, cauruļvadi un kompresori. “Ādažu ūdens” kopā ar Ādažu pašvaldību prognozē, ka līdz 2025.gadam centralizētajai kanalizācijas sistēmai tiks pieslēgtas ne mazāk kā 150 vienģimeņu dzīvojamās ēkas un piecas daudzdzīvokļu mājas, kas notekūdeņu attīrīšanas iekārtām radīs papildu hidraulisko slodzi, norāda pašvaldības pārstāvji.

Sākta arī vairāku rūpniecisko projektu plānošana un projektēšana. Līdz ar to “Ādažu ūdens” bija ieinteresēts nodrošināt pilnu finansējumu projekta realizācijai, lai panāktu pakalpojumu pieejamības nepārtrauktību visiem potenciālajiem klientiem un ūdenssaimniecības sistēmas finansiālo un tehnisko ilgtspējību. Lai nodrošinātu stabilu notekūdeņu aizvadīšanu uz attīrīšanas iekārtām, jau 2021.gada beigās tika uzsākti nepieciešamie sagatavošanas darbi, papildu veicot divu kanalizācijas spiedvadu atjaunošanu posmā no Ādažu centra līdz attīrīšanas iekārtām. Šiem darbiem apgūti uzņēmuma finanšu līdzekļi 252 tūkstošu eiro apjomā. Pašreizējā notekūdens attīrīšanas iekārtu maksimālā hidrauliskā jauda pēc projekta nodošanas ekspluatācijā sasniedz 3000 m³ diennaktī.

Tomēr, izvērtējot straujos Ādažu apbūves tempus, rūpniecības uzņēmumu un Nacionālo bruņoto spēku Ādažu bāzes attīstības plānus, realizētais projekts spēs nodrošināt Ādažu pilsētas un pagasta infrastruktūras attīstības tempus apmēram līdz 2028.gadam. Nepieciešams atzīmēt, ka ir nodrošināta tādu modernu attīrīšanas iekārtu darbība, kas ievērojami palielinās to slāpekļa un fosfora daudzumu, kas paliks attīrīšanas iekārtās, nevis attīrītajā ūdenī. Kopš 2011.gada šī ir jau trešā iekārtu un aprīkojuma modernizācija, kuru darbība pilnvērtīgi nodrošinās Eiropas Savienības (ES) normatīviem atbilstošu slāpekļa daudzumu, tā samazinājumu attīrītajā ūdenī. Fosfora atlikums attīrītajos notekūdeņos atbilst ES prasībām, sasniedzot pietiekami augstu kvalitātes līmeni. Pēc rekonstrukcijas notekūdeņu izplūdes normatīvi arī slāpekļa savienojumiem atbilst ES noteiktajiem, rekomendētajiem normatīvajiem līmeņiem attīrītajā ūdenī, vēsta pašvaldībā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.