Menu
 

Vērtēs vienotas sistēmas veidošanu lauksaimniecībā izmantojamās zemes datu uzkrāšanai

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijās valdībā atbalstītos un Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā, lai varētu izveidot lauksaimniecībā izmantojamās zemes pārvaldības sistēmu un nodrošinātu atbilstību Eiropas Savienības (ES) normatīvajiem aktiem vairākās lauksaimniecības jomās.

Sistēmā tiks apkopoti un aktualizēti lauksaimniecībā izmantojamās zemes agroķīmiskās izpētes, augsnes kartēšanas un oglekļa monitoringa dati.

Vienotā informācijas sistēma zemes apsaimniekotājiem sniegs papildu datus par augsni, lai veicinātu lauksaimniecības ražošanas resursu efektīvāku izmantošanu, nodrošinātu produkcijas kvalitāti un saglabātu nozares konkurētspēju, vienlaikus samazinot lauksaimniecības slodzi uz vidi un saglabājot ekosistēmas, skaidro ZM. 

Uzkrātos augsnes datus varēs izmantot valsts pārvaldes un zinātniskās iestādes, izstrādājot un īstenojot klimata politiku, kā arī tie palielinās ekspertu zināšanas par ilgtspējīgu augsnes pārvaldību.

Patlaban augsnes kartēšanas rezultātu aktualizācija un oglekļa monitorings visā Latvijas teritorijā tiek finansēts no Norvēģijas finanšu instrumenta projekta līdzekļiem. Beidzoties šim projektam, būs jāparedz valsts finansējums lauksaimniecībā izmantojamās zemes kartēšanai un tās oglekļa monitoringam, kā arī augsnes kartēšanas un oglekļa monitoringa datubāzes informācijas atjaunošanai un uzturēšanai.

Lauksaimniecībā izmantojamās zemes pārvaldības sistēma būs integrēta Kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmā.

Likumā paredzēti arī grozījumi, lai pilnveidotu konsultāciju procesu, stiprinātu sadarbību ar lauksaimnieku nevalstiskajām organizācijām un iesaistītu lēmumu pieņemšanā plašāku lauksaimnieku nevalstisko organizāciju loku. 

Grozījumi paredz, ka ZM, izstrādājot un īstenojot lauksaimniecības un lauku attīstības politiku, konsultējas ar lauksaimnieku nevalstisko organizāciju konsultatīvo padomi.

Papildus likumā iekļauts pilnvarojums Ministru kabinetam noteikt lauksaimnieku konsultatīvās padomes sastāvu, funkcijas, pienākumus un uzdevumus, tādējādi lauksaimnieku konsultatīvās padomes darbību regulēs valdības noteikumi.

Izmaiņa likumā noteic arī, ka valdība tiek deleģēta noteikt ražotāju organizāciju, ražotāju organizāciju asociāciju un starpnozaru organizāciju atzīšanas un tās atsaukšanas kārtību, darbības nosacījumus un kontroles kārtību, atbalsta piešķiršanas kārtību, kā arī noteikt institūciju, kas atzīs un kontrolēs minētās grupas un organizācijas, piešķirs tām atbalstu un uzraudzīs to.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.