Menu
 

Martā klajā nāks Keitijas Faustas grāmata "Bērni vispirms"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

9.martā nāks klajā grāmatas “Bērni vispirms: kāpēc mums ir vajadzīga globāla bērnu tiesību aizstāvības kustība” izdevums latviešu valodā. Tajā amerikāņu autore Keitija Fausta pievēršas trim pārmaiņu veidiem mūsdienu ģimenēs – plaši izplatītā šķiršanās un skaitā pieaugošās jauktās ģimenes, ģimenes ar donoru dzimumšūnu ieņemtiem bērniem un viendzimuma pāru ģimenes. Autore uzdod jautājumu, kā šajās ģimenēs klājas bērniem? Atbildes tiek rastas zinātniskos pētījumos, statistikas datos un – katrā grāmatas nodaļā apkopoti autentiski pieredzes stāsti.

Grāmatas aktualitāti Latvijā apliecina pēdējos gados arvien spraigākas diskusijas par laulības nozīmi, dažādiem ģimenes modeļiem un cilvēktiesību jautājumiem. Grāmatas projekta vadītāja Alīna Ozoliņa norāda, ka vienkāršā valodā pasniegtā argumentācija būtu nozīmīgs pienesums šīm sabiedriskajām diskusijām, novirzot sarunu fokusu no pieaugušo vēlmēm uz bērnu tiesību aizstāvību.

“Grāmatas nodaļas aizvedīs lasītājus visaptverošā un brīžiem pat sirdi plosošā ceļojumā par bērniem nodarīto kaitējumu tajos gadījumos, kad pieaugušo vēlmes ir bijušas svarīgākas par bērnu tiesībām uz savu bioloģisko māti un tēvu. Grāmatas autores ir apkopojušas iepriekš nedzirdētus pieredzes stāstus par bērnību, augot viendzimuma pāra savienībā, poligāmā ģimenē, vecāku nereģistrētā kopdzīvē, par vecāku šķiršanās sekām un mākslīgās apaugļošanas blaknēm, par surogasiju un adopciju,” pavēstīja A.Ozoliņa.

“Katrā nodaļā līdzās stāstiem pievienoti augstākās raudzes pētījumi un statistika, kas apliecina, ka bērna garīgā, fiziskā un emocionālā labklājība ir atkarīga no tā, vai viņu mīl un audzina tieši tie abi pieaugušie, kas ir atbildīgi par viņa ienākšanu pasaulē. Katras nodaļas beigās autores piedāvā praktiskus ieteikumus, lai sāktu sabiedrībā atjaunot kultūru, kurā par prioritāti tiek izvirzītas bērnu intereses un pamatvajadzības.”

Autore Keitija Fausta ir bērnu tiesību organizācijas “Them Before Us” dibinātāja un vadītāja. Šī organizācija aizstāv bērna dabīgās tiesības un pamatvajadzības uz saikni ar savu bioloģisko mammu un tēti visos gadījumos, arī tad, kad to atzīšana prasa pieaugušajiem upurēt savas vēlmes un plānus.

Grāmata “Bērni vispirms” sākotnēji tika izdota 2021.gadā ASV. Latvijā grāmatu “Bērni vispirms: kāpēc mums ir vajadzīga globāla bērnu tiesību aizstāvības kustība" izdod asociācija “Ģimene”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.