Menu
 

Kas jāzina, izvēloties savu sapņu skapi

  • Autors:  Darius Rimkus,"IKEA" Interjera dizaina nodaļas vadītājs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

“IKEA” pētījumā "Dzīve mājās” liecina, ka vietas trūkums, pārāk daudz mantu bez savas noteiktas vietas un nekārtība ir galvenie neapmierinātības cēloņi mājās. Izvēloties skapi, cilvēki bieži vien nevar atbildēt uz jautājumu, kādu skapja izkārtojumu vēlas un nezina skapja izvēles pamatprincipus. Regulāri cilvēki izvēlas skapi ar pārāk mazu ietilpību, jo baidās, ka liela mēbele aizņems pārāk daudz vietas.

Taču īstenībā nekārtība rodas, ja ir pārāk maz vietas mantu uzglabāšanai. Drēbes un mantas pamazām sagulst uz krēslu atzveltnēm un citām virsmām, un galu galā telpa kļūst pārblīvēta un izskatās vēl mazāka. Tāpēc nav jābaidās izvēlēties lielas mēbeles, tostarp skapjus, kas aizņem visu sienu līdz pat griestiem. Ļaujot lietām atrast savu vietu skapī vai plauktā, atbrīvojas brīva vieta telpā.

Lūk, trīs padomi, kas palīdzēs tikt pie sapņu skapja un noskatīt tieši tev vajadzīgo risinājumu.

1.Izmēri vietu

Pirmkārt, nolem, kur skapis atradīsies un cik daudz vietas vari tam atvēlēt. Jāizmēra vietas augstums, platums un garums, lai zini, kāda izmēra skapis tur ietilpst. Ņem vērā telpas īpatnības – nišas, slīpos griestus, radiatoru, apkures cauruļu un rozešu novietojumu. Ja vēlies skapi ar eņģēm, noteikti pārbaudi, vai ir pietiekami daudz vietas tā atvēršanai. Lai labāk iztēlotos, kā jaunais skapis istabā iederēsies, uz sienas ar līmlenti iezīmē tā kontūras.

Ja skapim atvēlētā vieta ir netipiska, piemēram, telpā ir slīpie griesti vai esi iecerējis skapi izvietot visas sienas platumā, ir vērts padomāt par moduļu risinājumu. To salīdzinoši vienkārši var pielāgot specifiskām vajadzībām un vietai, kombinējot dažāda augstuma un dziļuma rāmjus. Brīvi stāvošs skapis, savukārt, ir teicama izvēle, ja mantu uzglabāšanai meklē atsevišķu mēbeli.

2.Izpēti skapju piedāvājumu un atlasi piemērotākos variantus

Pēc tam, kad esi ticis skaidrībā ar izmēriem, pieņem lēmumu, vai skapis būs ar vai bez durvīm, vai varbūt daļēji slēgts un daļēji vaļējs. Interjera dizainers akcentē, ka skapis ar durvīm telpu padarīs kārtīgāku un pasargās skapja saturu no putekļiem. Katram risinājumam ir savas priekšrocības – bīdāmās durvis ļauj efektīvi izmantot visu vietu telpā, kamēr durvīm ar eņģēm vajag papildu vietu atvēršanai, toties tās uzreiz ļauj piekļūt visām mantām. Lai skapis nevainojami iederētos telpā, var izvēlēties pieskaņotu krāsu, apdari un detaļas, piemēram, rokturus.

Apģērbs var kalpot kā interjera elements. Ja esi šāda stila piekritējs, vērts izvēlēties vaļēju skapi bez durvīm. Vaļēja skapju sistēma ir perfekta garderobes telpai. Vēl viens šāda risinājuma ieguvums ir iespēja sadalīt izdevumus. Tā kā skapis sastāv no dažādām detaļām, durvis un citas daļas var pievienot laika gaitā. Turklāt tā ir iespēja skaisti izvietot apģērbu un aksesuārus.

3.Izvērtē ietilpību

Interjera dizainers dod praktisku padomu – pirms pārliec drēbes jaunajā skapī, atbrīvojies no tām, ko vairs nevalkā. Pēc tam atlasi drēbes, ko velc visbiežāk.

Skapja iekārtojums un ietilpība ir tavā pārziņā. Ja skapi esi iecerējis veidot no moduļu sistēmas, izvērtē, kāda veida drēbju tev ir visvairāk un kā vēlies tās uzglabāt. Ja tavā garderobē galvenokārt ir T krekli un džinsi, tev nav nepieciešams skapis, kurā ir daudz vietas garām kleitām. Tas pats attiecas uz apaviem un aksesuāriem – padomā, cik tev to ir un vai vēlies tiem atvēlēt vietu skapī.

Plānojot skapi saviem spēkiem, vari noteikt, cik vietas atvēlēt apaviem, salocītām drēbēm un cik pakaramajiem, un attiecīgi plānot skapja organizatorus: plauktus, apavu plauktus, drēbju stangas, dziļās atvilktnes drēbēm un seklās atvilktnes rotaslietām utt. Interjera dizainers iesaka rūpīgi apdomāt, ko glabāsi skapī, lai vari pēc iespējas labāk atlasīt un pielāgot skapja iekšējos organizatorus. Tie palīdz uzturēt kārtību skapī un maksā pavisam nedaudz. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.