Menu
 

Biotehnoloģiju konferencē Bulduros satiekas zinātnieki no vairāk nekā 30 pasaules valstīm

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Bulduru tehnikums Foto - Bulduru tehnikums

No 2024.gada 22. līdz 24.aprīlim Bulduru Biotehnoloģiju centrā norisinās otrā starptautiskā COST pasākuma CA21157 "CopyTree" zinātniskā konference "Kokaugu pavairošana in vitro - jauni paņēmieni problēmu risināšanā". Biotehnoloģijas nozarei nozīmīgajā pasākumā piedalās ievērojami zinātnieki no vairāk nekā 30 pasaules valstīm, informē Bulduru tehnikumā.

Konferences mērķis ir pieredzes apmaiņa un jaunāko atziņu publiskošana kokaugu mikropavairošanā un ar to saistīto problēmu risināšanā. Izaicinājums ir nodrošināt pasaulē strauji pieaugošo pieprasījumu pēc kokaugu stādiem.

Kokaugi ir mūsu ekosistēmas pamats, kas nodrošina cilvēci ar koksni, pārtiku, medikamentiem un citiem būtiskiem materiāliem un izejvielām. Mikropavairošana ir ļoti efektīva augu pavairošanas metode, kurā laboratorijas apstākļos no nelielām augu daļiņām īsā laika posmā var iegūt tūkstošiem jaunu no slimībām brīvu augu stādu. Tomēr katrai augu sugai un pat šķirnei var būt savas īpašas audzēšanas tehnikas un paņēmieni, it īpaši smalka pieeja nepieciešama kokaugiem. Par šīm problēmām arī diskutē sabraukušie zinātnieki. Patiess prieks, ka arī Latvijas pētnieki no Bulduru Biotehnoloģiju centra, LVMI "Silava", Dārzkopības institūta un Latvijas Universitātes Botāniskā dārza ar saviem referātiem iekļaujas pasaules zinātnieku komandā, teic Bulduru tehnikumā.

Norādot uz nozares attīstības perspektīvām, konferenci atklāja zemkopības ministrs Armands Krauze, atzīmējot, ka šis pasākums kalpo kā platforma, lai uzlabotu komunikāciju un sadarbību starp Latvijas un pasaules laboratorijām. Uzlabotas in vitro metodes nodrošinās ātrāku augu pavairošanu, kas ir būtiska mežu atjaunošanai un komerciālai mežsaimniecībai. Šīs tehnoloģijas palīdz attīstīt klimatkontrolētu lauksaimniecības praksi un vertikālās audzētavas, samazinot atkarību no klimata pārmaiņām un nodrošinot vides saudzēšanu. Savukārt Bulduru tehnikuma valdes loceklis Rafaels Joffe bilda, ka šis pasākums sniedz studentiem jaunu ieskatu straujajā lauksaimniecības nozares attīstībā.

 

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.