Menu
 

Ukrainā svētdien notiks parlamenta vēlēšanas

  • Autors:  LETA/AFP

Ukrainā svētdien notiks parlamenta vēlēšanas, kurās uz uzvaru cer jaunā prezidenta Volodimira Zelenska pārstāvētā partija "Tautas kalps", par kuru gatavi balsot 42% līdz 52% ukraiņu, kuri jau izlēmuši par ko balsos, liecina aptauju rezultāti.

Sabiedriskās domas aptauja liecina, ka "Tautas kalps", kas savu nosaukumu ieguvusi no televīzijas šova, kurā Zelenskis tēloja prezidentu, pašreiz ir populārākā partija Ukrainā.

41 gadus vecais aktieris, kuram nav pieredzes politikā, šokēja daudzus, aprīlī uzvarot prezidenta vēlēšanās. Prezidenta amatā viņš nomainīja Petro Porošenko, kuru vēlēšanās sakāva.

"Mēs spēsim izveidot normālu parlamentu ar īstiem profesionāļiem," video ierakstītā uzrunā tautai otrdien sacīja Zelenskis, kurš sevi pozicionējis kā antiistablišmenta kandidātu un viņa partijas kandidātu vidū nav bijušo vai esošo deputātu.

Zelenskis aicināja kandidēt uz parlamentu ierindas pilsoņus un galu galā tika izraudzīti 30 sabiedrības locekļi.

Iepriekš mazpazīstamā partija "Tautas kalps" sāka Zelenska prezidenta kampaņu Vecgada vakarā, solot cīnīties pret korupciju, laupīšanu un liekuļiem.

Zelenska panākumi tiek uztverti kā Ukrainas politiskās elites atraidījums, sodot to par nespēju atdzīvināt ekonomiku, izskaust korupciju un izbeigt karu Ukrainas austrumos.

Kārtējām parlamenta vēlēšanām Ukrainā bija jānotiek oktobrī, bet Zelenskis izsludināja pirmstermiņa vēlēšanas, lai nostiprinātu savu ietekmi.

Paredzams, ka vēlēšanas pilnībā mainīs parlamenta sastāvu, kurā pašreiz dominē Porošenko pārstāvētā partija "Eiropas solidaritāte".

"Tie būs pavisam jauni cilvēki," prognozē Demokrātiskās iniciatīvas fonda direktore Irina Bekeškina, piebilstot, ka tieši pēc tā vēlētāji ilgojas.

Par iekļūšanu parlamentā sacentīsies arī pazīstamā ukraiņu rokmūziķa Svjatoslava Vakarčuka vadītā liberālā proeiropeiskā partija "Balss".

Aptaujas liecina, ka partija varētu iegūt četrus līdz deviņus procentus balsu. Vakarčuks, līdzīgi kā Zelenskis, izslēdzis no kandidātu saraksta politiķus, kas pašreiz ieņem deputātu amatus.

"Iespējams, ka līdz pat 75% ievēlēto parlamenta locekļu būs jauniņie," prognozē Starptautiskā Renesanses fonda direktors Oleksandrs Suško.

Vēlēšanās piedalīsies vairāk nekā 20 partijas. No partiju sarakstiem tiks ievēlēti 225 no 424 parlamenta locekļiem, pārējie tiks ievēlēti vienmandāta vēlēšanu apgabalos.

Pašreiz Ukrainā otra populārākā partija aiz "Tautas kalpa" ir prokrieviskā "Opozīcijas platforma - Par dzīvi", ko atbalsta līdz 14% vēlētāju.

Trešajā vietā atrodas Porošenko vadītā "Eiropas solidaritāte", kas vēlēšanās varētu izcīnīt līdz 9% balsu, bet ceturtajā vietā - ekspremjeres Jūlijas Timošenko pārstāvētā partija "Batkivščina" ("Tēvzeme"), kas varētu iegūt līdz 7% balsu.

Cik daudz vietu parlamentā izdosies izcīnīt Zelenska vadītajai partijai, grūti prognozēt. Katrā ziņā, likmes ir augstas. Prezidentam ir jādala vara ar parlamentu, kas izraudzīsies nākamo premjerministru un veidos valdību.

Pašreizējais parlamenta sasaukums ir noraidošs pret Zelenski.

Kamēr vairāki eksperti bažījas par iespējamo haosu, parlamentā nonākot politikā nepieredzējušiem cilvēkiem, liela daļa ukraiņu atzinīgi vērtē parlamenta sastāva atjaunošanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.