Menu
 

Makrons: Ugunsgrēki Amazones mežos ir "starptautiska krīze"

  • Autors:  LETA--AFP

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien paziņoja, ka plašie savvaļas ugunsgrēki Amazones lietus mežos Brazīlijā ir "starptautiska krīze", un aicināja pievērsties šim jautājumam “lielā septiņnieka” (G7) apspriedē, kas šajā nedēļas nogalē notiks Francijas kūrortpilsētā Biarricā.

"Mūsu nams deg. Burtiski. Amazones lietus mežs – plaušas, kas saražo 20% no mūsu planētas skābekļa, – deg. Tā ir starptautiska krīze. G7 samita locekļi, apspriedīsim šo ārkārtas situāciju pirmām kārtām pēc divām dienām!" Makrons ierakstīja tviterī franču un angļu valodā.

Vēl pirms Makrona ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs paziņoja, ka ir "dziļi nobažījies" par šiem ugunsgrēkiem, kas pārklājuši vairākas Brazīlijas pilsētas ar bieziem dūmiem. "Globālās klimata krīzes vidū mēs nevaram atļauties vēl lielāku kaitējumu svarīgam skābekļa un bioloģiskās daudzveidības avotam," Gutērrešs rakstīja tviterī. "Amazoni vajag aizsargāt."

Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru ceturtdien izteica aizdomas, ka šo savvaļas ugunsgrēku izraisīšanā var būt vainojamas nevalstiskās organizācijas (NVO). Bolsonaru pieņēmumi par NVO izskan laikā, kad pieaug starptautiskie pārmetumi par to, ka viņš nav spējis nosargāt Amazones lietus mežus.

Brazīlijas valdība ir spērusi soļus, lai lietus mežu reģionus lielākā mērā atvērtu kalnrūpniecības un lauksaimniecības projektiem. Vienlaikus satelītu dati liecina, ka atmežošana notiek arvien straujāk.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.