Menu
 

Viļņā tuvāko gadu laikā varētu uzbūvēt mošeju

  • Autors:  LETA--BNS

Viļņā tuvāko gadu laikā varētu uzcelt nelielu mošeju, kuras būvniecība izmaksātu septiņus līdz astoņus miljonus eiro, trešdien vēstīja ziņu portāls "15min.lt". Nacionālais zemes dienests Viļņas sunnītu musulmaņu reliģiskajai kopienai bez maksas nodevis lietošanā 8400 kvadrātmetru lielu zemesgabalu Viļņas Liepkalnes mikrorajonā.

Muftijs Aleksandrs Beganskis sacījis, ka mošejas būvniecību finansēs Turcija, kā arī, iespējams, Saūda Arābija vai Katara, bet no Lietuvas valsts musulmaņi finansējumu negaidot. Garīdznieks sacījis, ka būvniecība sāksies pēc tam, kad tiks atrisināta finansējuma problēma un citi iespējamie šķēršļi, kā arī saņemtas visas nepieciešamās atļaujas. 

Pašlaik Lietuvā ir četras mošejas: Viļņas rajona Nemežā un Četrdesmit tatāru ciemā (Keturiasdešimties Totoriu kaima), kā arī Raižos pie Alītas un Kauņā. Viļņas musulmaņi pašlaik lūdzas islāma kultūras un izglītības centrā, kur piektdienās pulcējas 150–200 cilvēku. Musulmaņi vēlas, lai jaunajā mošejā būtu vieta 600 cilvēkiem. 

Lielākā daļa Lietuvā dzīvojošo musulmaņu ir sunnismu praktizējoši tatāri. 2011. gada tautskaites dati liecina, ka Lietuvā ir ap 3000 tatāru, kuru saknes Lietuvā meklējamas 14.–15. gadsimta mijā, kad Lietuvā valdīja Vītauts Dižais.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.