Menu
 

Skotijas tiesa Džonsona lēmumu apturēt parlamenta darbu atzīst par "nelikumīgu"

  • Autors:  LETA/AP/AFP

Skotijas tiesa trešdien atzinusi, ka Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona lēmums apturēt parlamenta darbu bijis "nelikumīgs", taču nav devusi rīkojumu to atcelt. Tiesa norādījusi, ka galīgo lēmumu šajā lietā jāpieņem Apvienotās Karalistes Augstākajai tiesai.

Lēmumu apturēt parlamenta darbu uz piecām nedēļām līdz 14.oktobrim, kad līdz 31.oktobrī paredzētajam breksitam būs atlikušas tikai divas nedēļas, apstrīdējuši 78 apakšnama deputāti.

Viņi apgalvo, ka Džonsons mēģina izvairīties no parlamenta kontroles pār breksita procesu.

Pagājušajā nedēļā Edinburgas tiesa prasību noraidīja, taču šo lēmumu atcēla apelācijas instance, kas atzinusi, ka Džonsona lēmums ir "nelikumīgs", jo tā mērķis esot bijis "parlamenta kavēšana".

Taču valdība tūlīt pēc sprieduma pasludināšanas jau paziņojusi, ka to pārsūdzēs, atgādinot, ka līdzīga prasība pret Džonsona lēmumu, kas bija iesniegta Londonas Augstajā tiesā pagājušajā nedēļā jau tikusi noraidīta.

Viens no advokātiem, kas pārstāv prasītājus, pieļāvis iespēju, ka Augstākajā tiesā lieta varētu tikt skatīta jau nākamajā otrdienā.

Parlamenta darba apturēšana, uzsākot jauno sesiju, ir ierasta prakse, kuras mērķis ir dot valdībai laiku jaunās likumdošanas programmas sagatavošanai, un tā tiek izmantota gandrīz katru gadu.

Taču Džonsona lēmums tiek vērtēts ļoti pretrunīgi, jo tas liedz parlamenta paust savu viedokli īsi pirms paredzētās Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) apstākļos, kad tās noteikumi joprojām nav skaidri.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.