Menu
 

Aptauja: Vairums britu atbalsta referendumu sarīkošanu par Īrijas vienotību un Skotijas neatkarību

  • Autors:  LETA/Belfast Telegraph

Anglijā, Skotijā un Velsā pieaudzis sabiedrības atbalsts idejai par referenduma sarīkošanu jautājumos par Īrijas vienotību un Skotijas neatkarību, liecina pētījumu centra BMG veiktā aptauja.

Pēc laikraksta "The Independent" pasūtījuma veiktā aptauja liecina, ka vairāk nekā 50% aptaujāto atbalsta ideju pēc breksita atļaut Ziemeļīrijai referendumā izlemt, vai palikt Apvienotās Karalistes sastāvā vai apvienoties ar Īriju.

52% aptaujāto atbalstīja ideju par šādu referendumu, bet 19% noraidīja to. Atmetot neizlēmušos vēlētājus, ideju atbalsta 73% aptaujātos, bet noraida - 27%.

45% aptaujāto arī uzskata, ka valdībai vajadzētu atļaut sarīkot otru referendumu par Skotijas neatkarību, savukārt 30% respondentu neatbalstīja šo ideju.

Neskaitot neizlēmušos vēlētājus, ideju par otru Skotijas referendumu atbalsta 60%, bet noraida 40% respondentu.

BMG veiktajā aptaujā piedalījās 1504 cilvēki.

Bijušais Lielbritānijas Ziemeļīrijas lietu ministrs Pīters Heins norādījis, ka aptaujas rezultāti apstiprina viņa bažas, ka breksits var paātrināt Apvienotās Karalistes sašķelšanos.

"Breksits, sevišķi, stingrais breksits, padarīs Apvienotās Karalistes izjukšanu daudz ticamāku, un šī aptauja to apstiprina. Mēs jau citās aptaujās esam redzējuši, ka toriju vēlētāji, kas atbalsta izstāšanos, vēlas breksitu pat, ja tas nozīmē Skotijas un Ziemeļīrijas aiziešanu no Apvienotās Karalistes," sacīja Heins.

Lielbritānijas Pārstāvju palātas deputāts Gevins Robinsons, kurš pārstāv Ziemeļīrijas Demokrātisko unionistu partiju (DUP), pauda viedokli, ka "sociālu, kulturālu un vēsturisku iemeslu dēļ" Ziemeļīrijas nākotne ir jāizlemj Apvienotās Karalistes ietvaros.

"Kritēriji plašāka balsojuma noorganizēšanai ir izklāstīti un nav izpildīti," sacīja Robinsons, vienlaikus piebilstot, ka uzsvars nebūtu jāliek uz Īrijas referenduma rīkošanu, kas vēl vairāk sašķels valsti un radīs starpkopienu spriedzi Ziemeļīrijā.

"Mēs vēlamies, lai tiek atjaunota Ziemeļīrijas asambleja un institūcijas, lai var tikt pieņemti lēmumi par skolām, slimnīcām un būtiskajiem sabiedriskajiem pakalpojumiem, uz kuriem visi paļaujas," norādīja Robinsons.

Savukārt Skotu Nacionālās partijas (SNP) līderis Lielbritānijas parlamentā Īans Blekfords pozitīvi novērtēja aptaujas rezultātus.

"Šī ir nozīmīga aptauja neatkarības kustībai, parādot, ka vairums cilvēku Lielbritānijā, ne tikai Skotijā, uzskata, ka Skotijai būtu jādod iespēja izlemt savu nākotni," sacīja Blekfords.

Viņš uzsvēra, ka tautai un Skotijas parlamentam, nevis Vestminsteras sistēmai, būtu jāļauj izlemt, vai notiks vēl viens neatkarības referendums.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.