Menu
 

Ķīnas komunistu varas 70. gadadienu Honkongā sagaida ar protestiem un bēru atribūtiku

  • Autors:  LETA--AP/AFP

Otrdien, kad Ķīnā tiek atzīmēta komunistu varas 70. gadadiena, Honkongā notiek plaši demokrātijas atbalstītāju protesti pret centrālo valdību, tostarp ielās tiek kaisītas neīstas banknotes, kas parasti raksturīgas bēru ceremonijām. Honkongas protestētāji pasludinājuši otrdienu par sēru dienu.

Vislielākā demonstrācija norisinājās Honkongas centrā, kur tūkstošiem cilvēku melnās drānās skandēja saukļus pret Ķīnā valdošo Komunistisko partiju. Protestētāju pūlī plīvoja komunistiskās Ķīnas karogi, uz kuriem bija uzzīmēti melni krusti. "Viņi žņaudz mūsu kaklus, lai mēs neelpotu brīvības gaisu," ziņu aģentūrai AP sacīja kāda 57 gadus veca protestētāja.

Mazākas demonstrācijas notika arī citos Honkongas rajonos. Vairākās vietās jau notikušas policistu un protestētāju sadursmes, tostarp policija izmantojusi asaru gāzi.

Honkongas centrā protestētāji izkaisījuši uz ielām neīstas banknotes, ko ķīnieši parasti izmanto bērēs. Daudzi tās dēvē par "elles banknotēm", uzskatot komunistu varas gadadienu par sēru dienu Honkongai. Protestētāji uz demonstrāciju ieradās ar plastmasas maisiem, kas bija piestūķēti ar šīm neīstajām banknotēm, ko izdalīja garāmgājējiem un meta gaisā. Protestētāju pūlī izskanēja arī bambusa taures skaņas, kas tradicionāli dzirdamas bērēs, un tika dziedāta protestu kustības himna "Slava Honkongai".

Tikmēr Pekinas Tjaņaņmeņas laukumā komunistu varas 70. gadadiena tika atzīmēta ar grandiozu militāro parādi. Ķīnas prezidents un valdošās Komunistiskās partijas ģenerālsekretārs Sji Dzjiņpins savā runā sacīja, ka "nav spēka, kas spētu satricināt šīs dižās valsts pamatus". "Nav spēka, kas spētu apturēt ķīniešu tautas un Ķīnas valsts virzību uz priekšu," teica Sji.

1949. gada 1. oktobrī toreizējais Ķīnas Komunistiskās partijas līderis Mao Dzeduns proklamēja Ķīnas Tautas Republiku – komunistu pārvaldītu vienpartijas valsti. Lai gan pēdējās desmitgadēs Ķīna ir panākusi ievērojamu ekonomikas attīstību, valstī nav demokrātijas un komunisti kontrolē visas dzīves jomas. 

Honkongā protesti turpinās jau ceturto mēnesi. Demonstrācijas nereti pāraugušas vardarbībā, un policija izmantojusi asaru gāzi, gumijas lodes un ūdens lielgabalus. Sākotnējais protestu cēlonis bija likumprojekts par aizdomās turamo izdošanu Ķīnai, taču protesti strauji pārauga plašākā kustībā, kas iestājas par demokrātiskām reformām.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma, un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047. gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai Honkongai noteic Londonas un Pekinas vienošanās.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.