Menu
 

Lietuviešu zinātniece: Alītas riepu ugunsgrēka ietekme uz sabiedrības veselību būs jūtama vēl desmitiem gadu

  • Autors:  LETA/BNS

Milzīgais ugunsgrēks, kas pagājušajā nedēļā izcēlās Alītas riepu pārstrādes rūpnīcā Lietuvas dienvidos, atstās ietekmi uz cilvēku veselību, kas būs jūtama vēl desmitiem gadu, atzinusi Lietuvas Veselības zinātņu universitātes profesore Rūta Ustinavičiene.

"Ietekme var izpausties arī pēc desmitiem gadu," viņa brīdinājusi, norādot, ka ugunsgrēka rezultātā vidē nonākušās kancerogēnās vielas nogulsnējas augsnē un no turienes nonāk dārzeņos, gaļā un pienā, tādēļ piesārņojums būs ilglaicīgs un no tā īpaši cietīs reģiona lauksaimniecība.

Kā uzsvērusi zinātniece, kas vada augstskolas Sabiedrības veselības fakultātes Vides medicīnas katedru, šajā situācijā visvairāk jāsargā bērni.

"Piesārņojums, ko rada degošas riepas, ir milzīgs un ne ar ko nesalīdzināms. Tas simtiem reižu pārsniedz mežu ugunsgrēku radīto piesārņojumu un desmitiem reižu - piesārņojumu, kas rodas no atkritumu ražošanas vai vulkānu izvirdumiem,"  Ustinavičienes teiktais citēts Veselības zinātņu universitātes izplatītajā paziņojumā.

Pēc viņas sacītā, novērtējot riepu sastāvu, kurā ietilpst gan kaučuks, gan sēra savienojumi, gan smagie metāli un dažādi piejaukumi, var prognozēt, ka to sadegšanas gaitā izdalās oglekļa dioksīds, oglekļa monoksīds, sēra oksīdi, cietās daļiņas, benzpirēns, dioksīni, furāni un polihlorbifenili, kā arī smagie metāli, piemēram, arsēns, kadmijs, niķelis, dzīvsudrabs, hroms.

Profesore norādījusi, ka šā piesārņojuma sekas var būt daudz plašākas nekā vienīgi kaitējums elpceļiem - tas palielina arī sirds un asinsvadu slimību un onkoloģisko saslimšanu risku.

Piesārņojums var ietekmēt asins recēšanu, paātrināt aterosklerozes attīstību, tādējādi palielinot miokarda infarkta vai smadzeņu asinsrites traucējumu iespējamību, vienlaikus tas saistāms arī ar plaušu un elpceļu vēža attīstību, turklāt piesārņotajās teritorijās pieaug arī hronisku slimību saasināšanās iespēja, kas lielākajai daļai cilvēku apziņā pat nesaistās ar piesārņojumu.

Ugunsgrēks kompānijas "Ekologistika" 2000 kvadrātmetru plašajās izmantoto autoriepu noliktavās izcēlās naktī uz 16.oktobrī un tika apdzēsts dažās dienās, bet ugunsdzēsēji uzņēmuma teritorijā strādāja līdz pat piektdienas pēcpusdienai, jo sadegušo riepu atliekas turpināja gruzdēt un piesārņot vidi.

Tikai desmit dienas pēc ugunsgrēka sākuma Alītas mērs Nerijus Cesjulis paziņojis, ka to beidzot var uzskatīt par apdzēstu, taču problēmas nebūt nav beigušās, jo nevienam nav skaidrs, ko darīt ar pārogļoto masu, kura jau sajaukusies ar betonu.

"Neviens negrib šo biezputru izvest. Atbrauc nopietni cilvēki, šūpo galvas, nopūšas un brauc atkal projām," viņš stāstījis.

Kā ziņots, Alītas pilsētā un rajonā saistībā ar ugunsgrēku tika izsludināta ārkārtējā situācija. Dažas dienas pēc ugunsgrēka apkaimē krasi pieaudzis piesārņojums ar bīstamajām vielām. Saistībā ar tā izraisītajām problēmām pie mediķiem pēc palīdzības vērsušies astoņi cilvēki.

Lietuvas sociālajos tīklos izplatījās šai apkaimē uzņemtas fotogrāfijas, kurās bija redzami novārguši putni un zalktis, kā arī video, kurā bija nofilmēts vārgs, tikko dzīvs zaķis ar acīmredzami traucētu kustību koordināciju, kurš drīz pēc tam tika atrasts beigts un nogādāts izpētei uz Nacionālo pārtikas un veterinārijas riska novērtēšanas institūtu. Dzīvnieka sekcija apliecināja, ka zaķis nobeidzies no elpceļu un iekšējo orgānu problēmām, jo acīmredzot ieelpojis tvana gāzi un sodrējus.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.