Menu
 

Jaunkaledonijā 2020. gada 6. septembrī notiks vēl viens neatkarības referendums

  • Autors:  LETA--AFP

Francijas Klusā okeāna teritorijā Jaunkaledonijā 2020. gada 6. septembrī notiks vēl viens neatkarības referendums, otrdien paziņojis Francijas premjerministrs Eduārs Filips. Vēlētāji referendumā 2018. gada novembrī ar 57% pret 43% nobalsoja par palikšanu Francijas sastāvā, taču neatkarības atbalstītāju skaits bija daudz lielāks, nekā tika gaidīts.

Nomaļā Klusā okeāna salu grupa ar 270 000 iedzīvotāju ir Francijas īpašums kopš 1853. gada. Tā atrodas 18 000 kilometru attālumā no Francijas un 2000 no Austrālijas. Iedzimtie melanēzieši jeb kanaki sastāda 39% no iedzīvotāju skaita, bet eiropieši jeb kaldoši – 27%. Jaunkaledonijā mīt arī minoritātes no salīdzinoši netālās Polinēzijas, turklāt pieaug jauktas rases izcelsmes iedzīvotāju skaits.

80. gados kanaku un kaldošu starpā izraisījās vardarbīgas sadursmes, kas noslēdzās ar Francijas atbalstītu izlīgumu, lai panāktu bagātību līdzsvarošanu un varas dalīšanu. Ar vēsturisko 1988. gada vienošanos salām tika piešķirta plašāka autonomija, un paredzēts līdz 2022. gadam sarīkot līdz pat trim referendumiem par neatkarību. Pirmais no šiem referendumiem notika pērnā gada novembrī.

Kanaku līderi uzskata, ka ar laiku atbalsts neatkarībai palielināsies, un ir centušies atlikt otrā referenduma rīkošanu uz iespējami vēlāku laiku. Savukārt kaldoši gribēja, lai referendums tiek sarīkots jau nākamā gada jūlijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.