Menu
 

ASV par liela mēroga krāpniecību notiesāti divi Latvijas pilsoņi

  • Autors:  LETA

ASV gada sākumā par liela mēroga krāpniecību notiesāti divi Latvijas pilsoņi – Mārtiņš Apškalns un Igors Pirins –, kuri vadījuši noziedzīgu grupējumu, kas saviem upuriem izkrāpis miljoniem dolāru, pagājušajā nedēļā paziņojusi ASV Tieslietu ministrija.

31. janvārī tika pasludināts spriedums Mārtiņam Apškalnam, kuram piespriests deviņu gadu cietumsods, bet 10. februārī Igoram Pirinam piespriests piecarpus gadu ilgs cietumsods. Papildus cietumsodam Apškalnam tiesa uzlikusi par pienākumu apkrāptajiem izmaksāt 4 952 172 ASV dolārus lielu kompensāciju, kā arī samaksāt 164 900 dolāru lielu sodanaudu. Savukārt Pirinam jāsedz zaudējumi 3 095 000 dolāru apmērā un jāmaksā 166 251 dolāru liela sodanauda. Abi notiesātie iepriekš atzinuši savu vainu.

ASV mediji pērn vēstīja, ka ASV vadītā starptautiskā operācijā aizturēti desmit cilvēki, tostarp vairāki Latvijas valstspiederīgie, kuri apkrāpuši klasisko automašīnu mīļotājus, uzdodoties par automašīnu kolekcionāriem un tirgotājiem. Aizdomās turamie Mārtiņš Apškalns, Pāvels Berncs, Jānis Berns, Raitis Grigorjevs, Sergejs Logins, Diāna Maksimoviča, Agris Petrovs, Igors Pirins, Valters Volksons un Vladislavs Zapoļskijs aizturēti operācijās ASV, Latvijā, Lietuvā un Somijā. Apškalns un Pirins aizturēti Kuldīgā, Logins – Rīgā, un viņi tika izdoti ASV. Berncs aizturēts Helsinkos, Zapoļskijs un Maksimoviča – Viļņā. Berns, Grigorjevs, Petrovs un Volksons aizturēti Kvīnsā, Ņujorkā.

Apškalns un Pirins tika aizturēti 2018. gada novembrī Latvijā. Kā liecina ASV Tieslietu ministrijas informācija, aizturēšanas laikā iegūtie pierādījumi liecināja, ka Apškalns turpinājis vadīt noziedzīgo grupējumu līdz pat aizturēšanas brīdim. Šī informācija ļāva aizturēt arī četrus citus grupējuma dalībniekus ASV teritorijā, kas tobrīd mēģināja pamest Savienotās Valstis caur Džona Kenedija lidostu.

Kopumā šajā lietā ASV, Latvijā, Lietuvā un Somijā tika aizturētas desmit personas. 2018. gada decembrī Apškalnu un Pirinu izdeva ASV. Grupējuma dalībnieki labi zināmās izsoļu un tirdzniecības vietnēs uzdevās par auto dīleriem un kolekcionāriem un izlikās, ka pārdod klasiskas automašīnas, kā arī kuterus un iekārtas.

Aizdomās turamie izlikušies sākam tirgošanās sarunas, vienojušies ar pircējiem par cenām, avansa maksājumiem un transporta izmaksām un tad uzdevuši upuriem nosūtīt naudu transporta kompānijām, kuras pieņemšot naudu un nosūtīšot automašīnas. Tās patiesībā bijušas čaulas kompānijas, kas izveidotas naudas saņemšanai. Tiklīdz nauda pārskaitīta, tā nekavējoties izņemta no konta un pārsūtīta uz Austrumeiropu.

Upuri domājuši, ka iegādājas tādas automašīnas kā "Mercedes-Benz", "Porsche", "Tesla" un 60.gadu "Dodge" un "Chevrolet". Pircēji nesaņēma solītos spēkratus un arī nevarēja atgūt iemaksāto naudu. Grupējums ar krāpšanu nodarbojies vismaz no 2016. gada janvāra.

ASV Tieslietu ministrijas vietnē publicētajā paziņojumā Ņujorkas dienvidu apgabala federālais prokurors Džefrijs Bermans atzinīgi novērtējis Federālā izmeklēšanas biroja (FIB), Muitas un robežapsardzības dienesta, kā arī Ņujorkas pilsētas policijas departamenta darbu. Viņš arī norādījis, ka izmeklēšana veikta ciešā sadarbībā ar Latvijas policiju un prokuratūru, Lietuvas tiesībsargāšanas iestādēm un Somijas policiju.

Apškalns jau 2013. gadā Lielbritānijā tika notiesāts par naudas atmazgāšanu caur Gērnsi reģistrētiem bankas kontiem. Toreiz Gērnsi karaliskā tiesa Apškalnam piesprieda četru gadu cietumsodu par krāpšanos un naudas atmazgāšanu 210 460 sterliņu mārciņu apmērā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.