Menu
 

EP budžeta komiteja pauž gatavību pieņemt ierosinājumus koronavīrusa ietekmes mazināšanai

  • Autors:  LETA

Eiropas Parlamenta (EP) budžeta komiteja ir gatava pieņemt ierosinājumus kornavīrusa ietekmes mazināšanai, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Viņš norādīja, ka Budžeta komitejas priekšsēdētājs un koordinatori atzinīgi vērtē Eiropas Komisijas (EK) izziņotos pasākumus, lai risinātu koronavīrusa izraisīto krīzi, bet kritizē ieceri tos finansēt, pārdalot līdzekļus.

"Covid-19 pandēmija radījusi ārkārtas stāvokli visā pasaulē, un tas rada papildus slodzi mūsu veselības aprūpes sistēmām un spiedienu uzņēmumiem. Mēs uzskatām, ka Eiropai šajā grūtajā brīdī jārīkojas kopīgi un jāparāda solidaritāte," norāda EP budžeta komitejas deputāti.

Deputāti atzinīgi vērtē EK 13.marta paziņojumu par kohēzijas politikā pieejamo līdzekļu novirzīšanu, lai palielinātu finansējumu veselības sistēmām, kā arī mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un skartajiem darba tirgiem. Tomēr šie pasākumi nav pietiekami, jo piedāvā dalībvalstīm jau tāpat pieejamos līdzekļus vienkārši novirzīt citam mērķim, uzsver deputāti.

"Mēs uzskatām, ka šajā situācijā dalībvalstīm jābūt gatavām piešķirt papildus līdzekļus, lai palīdzētu mazināt Covid-19 pandēmijas negatīvo ietekmi. Tāpēc Budžeta komiteja, papildus pasākumiem, kas izziņoti 13.martā, mudina EK piesaistīt jaunus piešķīrumus, kas pieejami 2020.gada budžetā, izmantojot elastīguma instrumentus," pauž EP budžeta komitejas deputāti.

Viņi norāda, ka pašlaik ietekme uz Eiropas ekonomiku ir reāla. Budžeta komiteja esot gatava ātri apstrādāt visas ierosinātās iniciatīvas budžeta jomā, kas vajadzīgas, lai mazinātu negatīvo ietekmi uz veselības sistēmām, ekonomiku un Eiropas Savienības iedzīvotājiem.

LETA jau ziņoja, ka EK sola uzņēmējiem plašu atbalstu, lai novērstu jaunā Covid-19 koronavīrusa negatīvo ietekmi uz Eiropas ekonomiku.

EK ir apņēmusies veikt pasākumus, lai nodrošinātu aizsarglīdzekļu atbilstošu piegādi visā Eiropā, kā arī sniedz norādījumus dalībvalstīm par to, kā ieviest pienācīgus kontroles mehānismus, lai nodrošinātu piegādes drošību. EK ir uzsākusi paātrinātu kopīgā iepirkuma procedūru attiecībā uz šīm precēm.

Lai palīdzētu mazināt slimības uzliesmojuma ekonomisko un ekoloģisko ietekmi, EK ierosinājusi specifisku tiesību aktu, kas uz laiku atbrīvotu aviosabiedrības no noteikuma "izmanto vai zaudē", saskaņā ar kuru gaisa pārvadātājiem noteiktā laikposmā ir jāizmanto vismaz 80% savu lidostu laika nišu, lai tās būtu iespējams lietot attiecīgajā nākamā gada periodā.

EK sazinoties ar dalībvalstīm, starptautiskajām iestādēm un galvenajām Eiropas Savienības (ES) profesionālajām apvienībām, lai uzraudzītu krīzes ietekmi uz tūrisma nozari un koordinētu atbalsta pasākumus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.