Menu
 

Eiropas Komisija, Parlaments un ES Padome aicina dalībvalstis uz solidāru rīcību Covid-19 krīzes laikā

  • Autors:  LETA

Jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 laikā Eiropas Komisija (EK), Eiropas Parlaments (EP) un Eiropas Savienības (ES) Padome vienbalsīgi aicinājušas dalībvalstis uz solidāru rīcību, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Pasaules Veselības organizācija Covid-19 uzliesmojumu pasludinājusi par pandēmiju, tāpēc ir svarīgi mazināt uzliesmojuma tiešo ietekmi uz cilvēkiem, taču krīze jau satricinājusi virkni nozaru. Tāpēc EK, EP un ES Padome vienbalsīgi aicinājušas dalībvalstis uz solidāru rīcību, kā arī lūgušas ES sniegt atbalstu savu iespēju robežās.

Kā norādīja Krastiņš, plānotās un iespējamās darbības veselības jomā ir lielāka ES loma kopīgu iepirkumu veikšanā, ciešāka sadarbība slimību kontrolē, kā arī stingrāka to cilvēku kontrole, kuri ES ierodas no trešajām valstīm.

Jau tagad ES budžeta līdzekļi ir novirzīti vīrusa izplatības ierobežošanai un tā izpētei, un "vīrusa krīzi" varētu ņemt vērā arī nākamajā ES daudzgadu budžetā 2021. - 2027.gadam, skaidroja Krastiņš.

Eiropas Komisija (EK) 13.martā nāca klajā ar priekšlikumu Eiropas koordinētai reakcijai uz koronavīrusu, lai novērstu Covid-19 negatīvo ietekmi.

Starp EK ierosinātiem pasākumiem ir nodrošināt veselības sistēmas ar visām nepieciešamajām piegādēm, saglabājot vienotā tirgus, ražošanas un izplatīšanas ķēdes neskartas. Tāpat atbalstīt cilvēkus, lai netiktu nesamērīgi ietekmēti ienākumi un samazinātas darbavietas, un novērst krīzes pastāvīgo ietekmi. EK ierosināto pasākumu vidū ir arī atbalsts uzņēmumiem. Tāpat norādīts, ka nepieciešams nodrošināt, ka finanšu sektorā pietiek līdzekļu ekonomikas atbalstam, kā arī jāļauj ES dalībvalstīm izmantot atvieglotus noteikumus attiecībā uz valsts palīdzības piešķiršanu un atbalsta pasākumu īstenošanu.

EP priekšsēdētājs Dāvids Sasoli atzinīgi novērtēja Komisijas priekšlikumu plānotājiem atbalsta pasākumiem dalībvalstīm un Covid-19 radītās krīzes skartajiem uzņēmumiem. Viņš apliecināja, ka Parlaments ir apņēmies pēc iespējas ātrāk šos pasākumus apstiprināt. Pašlaik plānots, ka nākamā plenārsēde 1.aprīlī notiks Briselē, pavēstīja Krastiņš.

EP Transporta un Iekšējā tirgus komiteju vadītājas atzinīgi novērtējušas ES transporta ministru lēmumu atbalstīt "zaļo joslu" izveidošanu, sniedzot priekšroku svarīgo preču un nepieciešamu medicīnas un aizsardzības līdzekļu piegādei. To jau iepriekš bija rosinājuši EP deputāti un EK.

ES rīcības pasākumi paredz priekšlikumu grozīt ES finansējuma noteikumus, kas jāapstiprina gan Parlamentam, gan Padomei. Parlamenta Reģionālās attīstības komitejas (REGI) mērķis ir pēc iespējas ātrāk pabeigt priekšlikuma izskatīšanu. Pasākums ļautu vieglāk novirzīt finansējumu krīzes skartajām teritorijām un nozarēm.

Savukārt EP Budžeta komiteja (BUDG) apņēmusies pēc iespējas ātrāk izskatīt visus iesniegtos priekšlikums slimības uzliesmojuma ietekmes mazināšanai.

Komisija ir ierosinājusi apturēt esošo ES noteikumu piemērošanu, saskaņā ar kuriem aviosabiedrībām, kas vēlas rezervēt tās pašas lidostu laika nišas nākamajam gadam, ir jāizmanto vismaz 80% no tām piešķirtajām laika nišām pašreizējā plānošanas periodā. Pašlaik spēkā esošie noteikumi ir noveduši pie tā saucamajiem "spoku lidojumiem", kuros ir maz pasažieru.

Parlamenta Transporta komiteja (TRAN) atzinīgi novērtējusi EK iesniegtos priekšlikumus un apņēmās pēc iespējas ātrāk pabeigt likumdošanas darbu.

LETA jau ziņoja, ka EK sola uzņēmējiem plašu atbalstu, lai novērstu jaunā Covid-19 koronavīrusa negatīvo ietekmi uz Eiropas ekonomiku.

Kā aģentūru LETA informēja EK viceprezidenta Valda Dombrovska padomniece Maija Celmiņa, Komisija 13.martā nāca klajā ar pasākumu plānu, lai, izmantojot tās rīcībā esošos instrumentus, palīdzētu Eiropas ekonomikai izturēt šo satricinājumu.

EK priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena norādīja, ka jaunā koronavīrusa pandēmija pārbauda visus un visvairāk tieši cilvēkus. "Vīruss ne tikai ir bīstams mūsu veselībai, bet arī ietekmē ekonomiku. Tas ir liels satricinājums pasaules un Eiropas ekonomikai. Mums tagad jārīkojas izlēmīgi un drosmīgi visos līmeņos," akcentēja fon der Leiena.

"Šajā krīzē lielākā nozīme ir solidaritātei, jo īpaši, lai nodrošinātu, ka pirmās nepieciešamības preces, kas nepieciešamas, lai mazinātu slimības uzliesmojuma radīto veselības apdraudējumu, ir pieejamas visiem, kam tās ir vajadzīgas," uzsvērusi amatpersona.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.