Menu
 

Japānas premjers pandēmijas dēļ izsludina ārkārtas stāvokli

  • Autors:  LETA--AFP

Japānas premjerministrs Sindzo Abe otrdien paziņoja, ka, ņemot vērā Covid-19 gadījumu skaita pieaugumu, Tokijā un vēl sešās prefektūrās uz mēnesi tiek izsludināts ārkārtas stāvoklis.

"Tā kā esmu konstatējis, ka ir izveidojusies situācija, par kuru ir bažas, ka tā var atstāt smagu iespaidu uz cilvēku dzīvi un ekonomiku, es izsludinu ārkārtas stāvokli," sacīja premjers. Par lēmumu otrdien izsludināt ārkārtas Abe informēja jau pirmdien.

Jaunie pasākumi gan nav tik stingri kā citviet pasaulē noteiktais totālais karantīnas un komandantstundas režīms, tomēr reģionu administrācijām tagad ir pilnvaras mudināt cilvēkus palikt mājās un slēgt uzņēmumus.

Valdība īstenos 108 triljonu jēnu (teju triljonu eiro) stimulu programmu, lai palīdzētu pārvarēt pandēmijas ekonomiskās sekas, arī paredzot naudas maksājumus grūtībās nonākušām mājsaimniecībām, kā arī finanšu atbalstu, lai aizsargātu uzņēmumus un darbavietas.

Kā pirmdien sacīja Abe, valdības izveidotās darba grupas eksperti mudinājuši viņu gatavoties ārkārtas stāvokļa izsludināšanai, Covid-19 uzliesmojumam strauji izplešoties lielajās pilsētās, arī Tokijā, un slimnīcu pārslogotībai samilztot lielā pacientu skaita dēļ.

Ārkārtas stāvoklis būs spēkā Tokijā, Osakā, Fukuokā un vēl četrās vissmagāk skartajās pašvaldībās. Tas būs spēkā mēnesi. Pasākumi iecerēti sociālās distancēšanās prasību nostiprināšanai, kā arī lai nodrošinātu, ka sociālās un ekonomiskās aktivitātes turpinās minimālā apjomā.

Atbilstoši situācijai pirmdien Japānā apstiprināti 3654 inficēšanās gadījumi ar Covid-19, arī 84 gadījumi, kad sasirgušie aizgājuši no dzīves. Vēl 712 inficēšanās un 11 nāves gadījumi reģistrēti uz kruīza kuģa, kas karantīnas režīmā šogad atradās Jokohamas ostā netālu no Tokijas.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.