Menu
 

ASV naftas cenas pirmoreiz noslīd zem nulles

  • Autors:  LETA--AFP

ASV naftas cenas pirmdien kritās līdz bezprecedenta zemam līmenim, pirmoreiz noslīdot zem nulles apstākļos, kad jēlnaftas pārprodukcija ir piespiedusi tirgotājus maksāt pircējiem par preces pieņemšanu.

Sarūkot naftas glabāšanas vietu ietilpībai, WTI markas jēlnaftas cena maija piegādēm tirdzniecības sesijas beigās noslīdēja līdz -37,63 ASV dolāriem par barelu. "Tas ir kontrakts kaut kam, ko neviens negrib pirkt," sacīja "ClipperData" analītiķis Mets Smits.

Ievērojamais cenu kritums noticis laikā, kad naftas rūpniecība kļūst par vienu no globālās ekonomikas nozarēm, kuru vissmagāk skāruši valdību noteiktie pasākumi jaunā koronavīrusa izplatības ierobežošanai. Šo kritumu veicināja arī cīņa par naftas tirgus daļu, kas pavasarī uzliesmoja starp Saūda Arābiju un Krieviju.

Naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) un tās partneru pagājušonedēļ paziņotā vienošanās, kas paredz no maija samazināt naftas ieguvi par apmēram 10 miljoniem barelu dienā, ir izrādījusies nepietiekama. ASV naftas rezervju glabātava Oklahomas štata Kašingas pilsētā pirmdienas rītā bija gandrīz pilna.

"Tas ir dempings par katru cenu, jo neviens (..) negrib naftas piegādi, un Kašingas glabāšanas noliktavas pildās ik minūti," sacīja "AxiCorp." analītiķis Stīvens Iniss. "Nav pagājis ilgs laiks, lai tirgus saprastu, ka OPEC+ vienošanās tās pašreizējā formā nebūs pietiekama naftas tirgu sabalansēšanai." Mets Smits gan atzīmēja, ka pirmdienas negatīvā naftas cena ietekmē tikai otrdien gaidāmās piegādes.

ASV naftas cena jūnija piegādēm saruka par 18% līdz 20,43 dolāriem par barelu. Eiropas galvenās jēlnaftas markas "Brent" cena jūnija piegādēm samazinājās par 9% līdz 25,57 dolāriem par barelu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.