Menu
 

Zoologs: Tallinā ieklīdusī lāčumāte ar lācēnu varētu atgriezties mežā pati

  • Autors:  LETA/ERR

Tallinā pamanītā lāčumāte un lācēns, kuru dēļ ceturtdien galvaspilsētas Hābersti rajonā izvērsta meklēšanas operācija, iespējams, ieklīduši tur no tuvējiem mežiem pa piepilsētas zaļās zonas malu un varētu atgriezties mežā paši, uzskata zoologs, Vides aģentūras Dzīvās dabas nodaļas galvenais speciālists Marko Kīberseps.

Kā viņš sacījis Igaunijas sabiedriskās raidorganizācijas ERR ziņu portālam, domājams, ka šie lāči dzīvo mežos netālu no pilsētas robežas un varēja atklīst līdz Hābersti caur vairākiem maziem mežu puduriem Tallinas pievārtē.

"Lāči noteikti ir apjukuši, pilsēta ar blīvu apbūvi viņiem ir strupceļš, tādēļ tālu viņi nedosies, un, visticamāk, griezīsies atpakaļ paši," spriedis eksperts.

Jau ziņots, ka lāčumāte ar lācēnu rīta pusē tika manīta klīstam starp arēnu "Saku Suurhall" un Brīvdabas muzeju, tādēļ policisti un glābšanas dienestu darbinieki slēdza vairākas ielas, lai uzmeklētu lāču ģimeni un palīdzētu tai izkļūt no pilsētas, cenšoties to panākt bez dzīvnieku iemidzināšanas vai traumēšanas.

Cilvēki šai rajonā tika aicināti neatstāt mājas, nevest ārā mājdzīvniekus, un ieraugot lāčumāti, netuvoties viņai, bet labāk doties iekšā kādā tuvākajā ēkā vai iekāpt mašīnā un zvanīt pa apvienoto palīdzības dienestu tālruni 112.

Meklēšanas operācijā, kas turpinās jau vairākas stundas, iesaistīti mednieki, glābēji izmanto arī bezpilota lidaparātus.

Lācene ar mazuli vispirms pamanīta netālu no arēnas "Saku Suurhall", tādēļ šobrīd slēgti arī tuvējie skriešanas celiņi, kas tikai nupat atvērti pēc vairāku Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu atcelšanas.

Brīvdabas sporta objekti Igaunijā ar valdības lēmumu bija slēgti kopš 24.marta, un tos atkal atļauts izmantot tikai kopš šīs nedēļas sākuma, joprojām ievērojot sociālo distancēšanos. Iespējams, ka aizvadīto nedēļu klusums un miers šai apvidū iedrošinājis meža zvērus, kā par to raksta mediji citviet pasaulē.

Ap pusdienlaiku saņemtas ziņas, ka šai rajonā redzēts viens lācis, bet pēc plkst.5 saņemta ziņa par lāci rajonā starp Brīvdabas muzeju un tirdzniecības centru "Rocca al Mare".

Lāču skaits Igaunijā mērojams simtos, un apdzīvotās vietās viņi laiku pa laikam ieklīduši arī agrāk.

Kīberseps gan atzinis, ka plēsēji pilsētās neiemaldās tik bieži kā aļņi vai stirnas.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.