Menu
 

Polijā atzīmē Jāņa Pāvila II 100.dzimšanas dienu

  • Autors:  LETA/DPA/Polskie Radio

Polijā pirmdien tiek atzīmēta 100.gadadiena, kopš pasaulē nācis viens no ietekmīgākajiem XX gadsimta otrās puses cilvēkiem pāvests Jānis Pāvils II, kas Romas Katoļu baznīcā iecelts svēto kārtā.

Dievkalpojumi un lūgšanas pateicībā par Jāņa Pāvila II dzīvi un darbu baznīcas vadībā notika jau sestdien un svētdien.

Svētku pasākumu kulminācija gaidāma pirmdien Krakovā, kur nākamais pāvests teju divas desmitgades darbojās bīskapa un arhibīskapa amatos.

Pēcpusdienā Krakovas arhibīskaps Mareks Jedraševskis svinēs misi Svētā Jāņa Pāvila II svētnīcā.

Plkst.20 (plkst.21 pēc Latvijas laika) poļus televīzijā uzrunās pāvests Francisks.

Rīta pusē Francisks jau svinēja misi pie poļu pāvesta kapa Vatikānā, un šī ceremonija tika pārraidīta tiešajā ēterā.

Ar īpašu vēstījumu par godu Jānim Pāvilam II pie līdzpilsoņiem vērsās arī Polijas prezidents Andžejs Duda, norādot, ka poļu kardināls Karols Voitila, kas katoļu baznīcas galvas krēslā sēdās 1978.gadā, bijis "brīvības un solidaritātes pāvests".

Duda uzsvēra, ka Jānis Pāvils II, kas katoļu baznīcu vadīja līdz savai nāvei 2005.gadā, bija "fundamentālo morālo vērtību un Eiropas kristīgās identitātes aizstāvis".

Pāvests, kurš 2014.gadā tika iecelts svēto kārtā, "šķelšanās un konfliktu māktajā pasaulē būvēja tiltus" un "ar cerību raudzījās Polijas, Eiropas un pasaules nākotnē," norādīja prezidents.

"Veidojot šo nākotni, mēs vienmēr atcerēsimies lielāko no mums - brīvības un solidaritātes pāvestu," piebilda Polijas prezidents.

Arī Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis Varšavā notikušajā ceremonijā, kuras laikā Vācija, pieminot Jāņa Pāvila II 100.gadadienu, dāvāja Polijai Berlīnes mūra fragmentu, atzina, ka poļu pāvests mainījis pasaules vēsturi.

"Jānis Pāvils II, mūsu lielais, apbrīnojamais tautietis, mainīja pasaules vēsturi. Pateicoties viņam, pateicoties [neatkarīgajai arodapvienībai] "Solidaritāte", komunisms sabruka un mēs gadu laikā spējām radīt brīvu Poliju. Mēs visi esam viņam parādā neizmērojamu pateicību," uzsvēra Moraveckis.

Berlīni ceremonijā pārstāvēja Vācijas vēstnieks Rolfs Nikels, kurš izteica pateicību "Polijai un Jānim Pāvilam II par ieguldījumu Berlīnes mūra krišanā".

"Šodien mēs izrādām godu vienam no visu laiku lielākajiem poļiem, gadsimta cilvēkam," norādīja Nikels.

Savukārt Polijas ārlietu ministrs Jaceks Čaputovičs uzsvēra, ka, pateicoties Jānim Pāvilam II, Polijā varēja notikt "bezasiņu revolūcija", kas deva iespēju visai "Vidus un Austrumeiropai uzsākt ceļu pretī brīvībai".

Koronavīrusa pandēmijas ierobežojumu dēļ daži iepriekš plānotie pasākumi tomēr, arī nacionālais svētceļojums uz Romu.

Svētku koncerti notiks bez publikas, taču tiks translēti tīmeklī.

Savukārt Gdaņskā par godu Jāņa Pāvila II 100.dzimšanas dienai atklāta brīvdabas izstāde.

Jānim Pāvilam II, kas 26 gadus pavadīja pāvesta amatā, bija svarīga loma komunisma sagrāvē. Viņš arī nosodījis neierobežoto kapitālismu, tiecies uzrunāt jaunākās paaudzes Pasaules Jaunatnes dienas sanāksmēs, centies panākt izlīgumu ar musulmaņiem un jūdaistiem.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.