Menu
 

Simtiem tūkstoši cilvēku piedalās protestā Minskā

  • Autors:  LETA/AFP/Tut.by

Simtiem tūkstoši opozīcijas atbalstītāju svētdien sapulcējušies Minskā, protestējot pret Aleksandru Lukašenko.

Sākumā desmitiem tūkstoši protestētāju devās gājienā pa Neatkarības prospektu.

Demonstrantu kolonnas rādīja uzvaras zīmes un turēja ziedus un balonus. Daudzi bija ģērbušies baltā, kas kļuvis par opozīcijas kustības simbolu.

Protestētāji arī nesa 100 metrus garu balti-sarkani-baltu karogu.

Protestētāji vēlāk sapulcējušies pie stēlas "Minska-varoņpilsēta" Uzvarētāju prospektā. Pēc dažādu vietējo mediju aplēsēm, sapulcējušies no 200 000 līdz pusmiljonam cilvēku.

Līdzīgi gājieni un protesti svētdien notiek arī citās Baltkrievijas pilsētās.

Pirms tam Minskā notika Lukašenko atbalsta mītiņš, kurā runu teica arī Lukašenko. Viņš noraidīja iespēju pamest amatu un jaunu vēlēšanu rīkošanu. Mītiņā piedalījās daži tūkstoši cilvēku.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Galvaspilsētā Minskā kopš svētdienas nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.