Menu
 

Protestos Minskā pulcējas vairāk nekā 100 000 cilvēku

  • Autors:  LETA/Interfax/DPA

Baltkrievijas galvaspilsētas Minskas centrā svētdien vairāk nekā 100 000 cilvēku pulcējas varasiestāžu nesankcionētajā opozīcijas Miera un neatkarības maršā, neraugoties uz drošības struktūru brīdinājumiem un draudiem.

Policija vairākus desmitus akcijas dalībnieku jau aizturējusi.

Vēl pirms demonstrācijas sākuma pilsētas centrā lielā skaitā bija koncentrēti drošības spēki, ielās izvietoti policijas specvienību auto, nobloķēts Neatkarības laukums.

Demonstranti izvietojušies Neatkarības un Uzvarētāju prospektā - gan uz trotuāra, gan braucamās daļas.

Vairākās vietās pilsētas centrā demonstrantiem izdevies nobloķēt drošības struktūru automašīnas, neļaujot tām pārvietoties tālāk.

Daudzi demonstranti ieradušies ar Baltkrievijas balti sarkani baltajiem karogiem, redzami arī Minskas uzņēmumu, arī Minskas Automobiļu rūpnīcas, karogi.

Daudzi ir ieradušies ar bērniem.

Tieši līdzās stēlai "Minska varoņpilsēta", ko ielenkuši vairāki simti karavīru, sastājušies desmiti tūkstošu protestētāju.

Svētdienas protesta akcijā piedalās arī Minskas Traktoru rūpnīcas strādnieku un viņu atbalstītāju kolonna.

Līdzās Neatkarības laukumam koncentrēti ievērojami drošības struktūru spēki. Apkārtnes ielās izvietoti lieli policijas specvienības OMON smagie auto.

Pastiprināti drošības pasākumi izvērsti arī pie prezidenta rezidences.

Protesta akcijas notiek ne tikvien centrā, bet arī citos Minskas rajonos, arī Uručas un Puškina metro stacijas rajonā.

Iekšlietu ministrija mudinājusi pilsoņus nepiedalīties nesankcionētajā demonstrācijā un draudējusi ar vardarbību.

Demokrātijas atbalstītāju kustība šos draudus ignorē un norāda, ka autoritārajam līderim Aleksandram Lukašenko, kas svētdien svin 66.dzimšanas dienu, būtu jāredz, ka tauta ir pret viņu un ka viņa varas laiks iet uz beigām.

Aizvadītajās divās svētdienās Minskā protesta akcijās pret Lukašenko pulcējās vairāki simti tūkstošu cilvēku. Policija līdz šim svētdienu masu demonstrācijas neiejaucās.

Pēdējo dienu laikā citas demonstrācijas tika izklīdinātas un to dalībnieki aizturēti, varasiestādēm šādi, kā noprotams, signalizējot, ka jaunas masveida demonstrācijas tās varētu vairs nepieļaut.

Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kas ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Arī Eiropas Savienība vēlēšanu rezultātus neatzīst.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.