Menu
 

Francijā sāk tiesāt par uzbrukumu "Charlie Hebdo" apsūdzētos

  • Autors:  LETA/AFP

Parīzē trešdien sāk tiesāt 14 cilvēkus, kas apsūdzēti par atbalsta sniegšanu islāma ekstrēmistiem, kuri 2015.gadā sarīkoja uzbrukumus satīras žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijai un košera preču veikalam.

Tiesā divarpus mēnešu laikā tiks uzklausīti 150 eksperti un liecinieki.

Kaut arī trīs uzbrucēji policijas operācijās tika likvidēti, prokuratūra noraidījusi apgalvojumus, ka prāvā uzmanība būs koncentrēta uz "mazajiem palīgiem", kas tiek turēti aizdomās par ieroču sagādāšanu un organizatorisko atbalstu.

"Runa ir par indivīdiem, kas ir iesaistīti loģistikā, notikumu sagatavošanā, kas nodrošināja finanšu līdzekļus, operāciju materiālus, ieročus un dzīvesvietas," pirmdien radio "France Info" norādīja pretterorisma lietu prokurors Žans Fransuā Rikārs.

"Tas viss ir būtiski svarīgi teroristiskai darbībai," viņš uzsvēra, piebilstot, ka prāvā liecinās 17 upuru tuvinieki un citi cilvēki.

2015.gada 7.janvārī brāļi Šerifs un Saīds Kuaši Parīzē "Charlie Hebdo" redakcijā noslepkavoja 12 cilvēkus. Dienu vēlāk brāļu paziņa Amedijs Kulibali netālu no Francijas galvaspilsētas noslepkavoja ceļu policisti, bet 9.janvārī Parīzē košera preču veikalā - vēl četrus cilvēkus.

Visi trīs uzbrukumi bija koordinēti un veikti teroristu grupējuma "Islāma valsts" vārdā, video apliecināja Kulibali.

Tiesa sākotnēji bija paredzēta pavasarī, bet tika atlikta, jo Covid-19 krīzes dēļ lielākā daļa Francijas tiesas namu bija slēgti.

No 14 aizdomās turamajiem trīs tiek tiesāti aizmuguriski - Kulibali draudzene Hajata Bumedjena, kā arī brāļi Mohameds un Mehdi Belhusini. Viņi visi uzreiz pēc teroraktiem aizbēga uz "Islāma valsts" kontrolētajām teritorijām Sīrijā un Irākā.

Atbilstoši mediju ziņām brāļi Belhusini gājuši bojā, karojot "Islāma valsts" rindās, bet Francijas amatpersonām ir aizdomas, ka Bumedjena vēl bēguļo Sīrijā.

Arī šobrīd ir spēkā trijotnes aizturēšanas orderi.

Mohamedam Belhusinam un turku izcelsmes Francijas pilsonim Ali Rizam Polatam izvirzītas visnopietnākās apsūdzības par līdzdalību teroraktā. Maksimālais sods saistībā ar šīm apsūdzībām ir mūža ieslodzījums.

Pirmais no viņiem, kā tiek uzskatīts, bijis Kulibali ideoloģiskais audzinātājs, pēc tam kad abi satikušies cietumā, kā arī nodrošinājis komunikācijas kanālus ar "Islāma valsti".

Polats ir bijis tuvs Kulibali un tiek turēts aizdomās, ka viņam bijusi centrālā loma uzbrukumu sagatavošanā, arī palīdzot nodrošināt uzbrukumos izmantoto ieroču arsenālu.

Vairums pārējo aizdomās turamo tiek tiesāti par saistību ar teroristu organizāciju. Par to draud līdz 20 gadiem cietumā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.