Menu
 

"Novičok" paliekas atrastas uz Navaļnija Tomskas viesnīcas numuriņa ūdens pudeles

  • Autors:  LETA/RFE/RL

Minerālūdens pudele, uz kuras Vācijas speciālisti atrada grupas "Novičok" indes paliekas, atradusies Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija viesnīcas numuriņā Tomskā, Sibīrijā, un no turienes nogādāta Berlīnē, pavēstīja Navaļnija līdzgaitnieki sociālajā tīklā "Instagram" un tīmekļa izdevums "Projekt".

No viesnīcas numuriņa pudeli iznesusi un nogādājusi Berlīnē Navaļnija Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) līdzstrādniece Marija Pevčiha, izdevumam "Projekt" sacīja viņas kolēģis.

"Instagram" publicēts video, kas uzņemts Navaļnija numuriņā Tomskas viesnīcā "Xander" stundu pēc tam, kad parādījās ziņas par politiķa veselības krīzi.

Navaļnijs saindēts vēl tad, kad bijis viesnīcā, nevis lidostā vai lidmašīnā, norāda "Radio Brīvība".

Izdevums "Taiga.info" noskaidrojis, ka viesnīca ir saistīta ar augsta ranga reģiona drošības struktūru pārstāvjiem un amatpersonām.

"Novičok" paliekas uz pudeles nenozīmē, ka Navaļnijs saindēts ar šīs pudeles ūdeni, bet tikai to, ka politiķis bijis kontaktā ar pudeli pēc saindēšanas.

Kā izdevumam "Projekt" sacīja viens no "Novičok" izstrādātājiem Vladimirs Ugļevs, ja inde politiķa organismā būtu nokļuvusi ar ūdeni, viņš pēc dažām minūtēm "raustītos krampjos".

Navaļnijs kontaktā ar indi nonācis caur ādu, norādīja Ugļevs, spriedumu balstot Navaļnija saindēšanās simptomu un stāvokļa pasliktināšanās dinamikas analīzē.

Kur šis kontakts noticis, pagaidām nav skaidrs.

Par to, vai "Novičok" paliekas konstatētas arī uz citiem priekšmetiem, kas paņemti viesnīcas numuriņā, netiek ziņots.

20.septembrī plkst.10 pēc Tomskas laika lidmašīna ar Navaļniju, kas bija zaudējis samaņu, nosēdās Omskā, un šī ziņa uzreiz sasniegusi viņa kolēģus.

Tie, kas tajā brīdī vēl bija palikuši Tomskas viesnīcā, tobrīd brokastoja pirmajā stāvā.

Viņi uzreiz devušies savākt visu, kam varētu būt kāda saistība ar saindēšanu.

"Tika izdarīts viss, lai glābtu lietiskos pierādījumus," izdevumam "Projekt" sacīja FBK Tomskas štāba aktīvists.

Tas bija iespējams, jo numuriņš vēl nebija nodots jauniem viesiem, bet numuriņu sakopšana viesnīcā parasti sākas tikai pēc plkst.10 vai 11.

No 239.numuriņa, kur bija apmeties Navaļnijs, tika paņemti vairāki priekšmeti, kurus, iespējams, bija izmantojis politiķis, arī iesākta markas "Svatoj istočņik" ūdens pudele.

FBK publicējis numuriņa apskates video, cita starpā pievēršot uzmanību arī ūdens pudelei.

Pats politiķis neatceras, tieši kad dzēris no šīs pudeles, izdevumam "Projekt" sacīja viens no FBK līdzstrādniekiem.

Izmeklēšanā svarīga loma var būt viesnīcas videonovērošanas kameru ierakstiem, norāda "Projekt".

Visu, kas noticis pie Navaļnija numuriņa, fiksējušas divas kameras.

Ierakstus paņēmuši tiesībsargājošo iestāžu līdzstrādnieki.

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

Kā 2.septembrī pavēstīja Vācijas valdība, iegūti neapstrīdami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Pirmdien šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas.

Navaļnijs 7.septembrī tika atmodināts no medicīniskās komas, bet pirmdien atslēgts arī no mākslīgās elpināšanas aparāta.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.