Menu
 

Lietuvā konservatīvie un divas liberālās partijas paraksta koalīcijas līgumu

  • Autors:  LETA/BNS

Lietuvas Seima vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusī konservatīvā partija "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", kā arī divas liberālās partijas - Liberāļu kustība un Brīvības partija - pirmdien parakstījušas koalīcijas līgumu par jaunas valdošās koalīcijas veidošanu.

Līgumu parakstījuši konservatīvo līderis Gabrieļus Landsberģis, Liberāļu kustības priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nīlsena un Brīvības partijas līdere Aušrine Armonaite.

"Esam gatavi apvienot spēkus, lai atjaunotu valsts un cilvēku savstarpējās uzticēšanās saites, un slēdzam vienošanos par sadarbību koalīcijā un valdības veidošanu," uzsvērts viņu paziņojumā.

Koalīcijas partneri apņēmušies atbalstīt valdību, ko vadīs tēvzemiešu vēlēšanu saraksta līdere, bijusī finanšu ministre Ingrīda Šimonīte.

Lietuvas Seimā, kurā ir kopumā 141 deputāta vieta, pagājušajā mēnesī notikušajās vēlēšanās jaunā koalīcija ieguvusi 74 mandātus - 50 no tiem ir tēvzemiešiem, 13 - Liberāļu kustībai un 11 - Brīvības partijai.

Kā norādījusi Šimonīte, pagaidām partijas vienojušās tikai par premjera amatu, savukārt par tālāku politisko amatu sadali un personālijām sarunas vēl jāturpina, bet gaidāms, ka līdz piektdien paredzētajai jaunā Seima pirmajai sēdei daļa ministru amatu kandidātu jau būs zināmi.

Pēc viņas teiktā, vēl nav nolemts, pēc kādām proporcijām tiks dalīti amati, lai gan līgumā ir ierakstīti principi, kuros lielāks svars paredzēts Seima spīkera un premjera amatiem, pārējos amatus paredzot sadalīt saskaņā ar partiju proporcionālo pārstāvību Seimā.

Čmilīte-Nīlsena apliecinājusi, ka Liberāļu kustība pretendē uz Seima spīkera amatu. Kā ziņots, viņa minēta kā iespējamā šā amata kandidāte.

Tikmēr Landsberģis norādījis, ka vienošanās par spīkera amatu jāpanāk līdz piektdienai, bet pēc tam, kad kandidatūra būs skaidra, "normāla tradīcija paredz aicināt to atbalstīt arī mazākumā esošās partijas, jo Seima spīkers lielā mērā pārstāv visu parlamentu".

Koalīcijas līgumā arī uzskatīti jautājumi, ko atsevišķas partijas izvirzījušas kā īpaši svarīgus, bet par kurām nav vienprātības visu partneru starpā. To skaitā ir likumu grozījumi, kas paredz dekomunizēt publisko telpu, atļaut lietot uzvārdu rakstībā personas dokumentu galvenajā lappusē visus latīņu alfabēta burtus, dot medijiem tiesības bez atlīdzības saņemt no Lietuvas Reģistru centra informāciju par juridiskajām personām, ratificēt Stambulas konvenciju, dekriminalizēt neliela narkotisko vielu daudzuma glabāšanu, atļaut kandidēt Seima vēlēšanās no 21 gada vecuma, kā arī legalizēt "dzimumneitrālas partnerattiecības, kas balstītas uz savstarpēju atbildību un brīvprātīgu gatavību uzņemties tiesības un pienākumus".

Pēc koalīcijas līguma parakstīšanas sāksies sarunas par valdības programmu un ministru portfeļu un Seima amatu sadali.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.