Menu
 

Minskā drošības spēki vēršas pret protestētājiem ar asaru gāzi un trokšņu granātām

  • Autors:  LETA/AFP/DPA

Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā drošības spēki svētdien pielietojuši asaru gāzi un trokšņu granātas pret cilvēkiem, kas protestē pret autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu.

Aculiecinieki ziņoja, ka milicija arī šāvusi ar gumijas lodēm.

Minskā lielās grupās sapulcējās vairāki tūkstoši cilvēku, un demonstrācijas notika arī citās pilsētās.

Cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Vjasna" ("Pavasaris") ziņoja, ka svētdien aizturēti vairāk nekā 460 cilvēki, tostarp žurnālisti.

Lai ierobežotu piekļuvi pilsētas centram, Minskā tika slēgtas aptuveni 15 metro stacijas. Vairākas ielas un laukumi tika norobežoti un bija traucēti interneta pakalpojumi, ziņoja aģentūra AFP.

Baltkrievijā kopš 9.augusta turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti tūkstošiem cilvēku, bet vairāki simti ievainoti. Lielākās protesta akcijas parasti notiek svētdienās.

Eiropas Savienība (ES) ir piemērojusi sankcijas personām, kas atbildīgas par Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestu apspiešanu.

Plaša demonstrācija Minskā notika arī piektdien, kad tūkstošiem cilvēku izgāja ielās, lai pieminētu šonedēļ bojāgājušo opozīcijas aktīvistu Ramanu Bandarenku.

31 gadu vecais Bandarenka nonāca slimnīcā pēc tam, kad viņu Minskā piekāva drošības spēku pārstāvji, ceturtdien vēstīja neatkarīgais telekanāls "Belsat" un citi baltkrievu mediji, atsaucoties uz nelaiķa ģimeni. Slimnīcā viņš aizgāja no dzīves.

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska šodien aicināja starptautisko sabiedrību atbalstīt protestētājus Baltkrievijā.

"Mēs aicinām mūsu sabiedrotos iestāties par baltkrievu tautu un cilvēktiesībām. Mums nepieciešami humānie koridori ievainotajiem, atbalsts medijiem, noziegumu starptautiska izmeklēšana," tviterī rakstīja Cihanouska.

Demonstrācijās pret Lukašenko režīmu kopš augusta miruši vismaz četri cilvēki, un ES piektdien nosodīja Bandarenkas nāvi un brīdināja Minsku par jaunu sankciju noteikšanu.

Saskaņā ar Cihanouskas ziņoto Baltkrievijā kopš protestu sākuma aizturēti aptuveni 18 000 cilvēku. Baltkrievijas Iekšlietu ministrija pārstājusi sniegt šādus datus.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.