Menu
 

Šimonīte: Lietuvā atklāta inficēšanās ar koronavīrusa Dienvidāfrikas paveidu; var nākties pastiprināt ierobežojumus

  • Autors:  LETA--BNS

Lietuvā ir atklāts jaunā koronavīrusa Dienvidāfrikas paveids, un tāpēc var tikt padarīti stingrāki Covid-19 epidēmijas dēļ noteiktie ierobežojumi, otrdien pavēstīja premjerministre Ingrīda Šimonīte.

"Diemžēl esmu spiesta paziņot, ka [inficēšanās] gadījumu ir patiešām daudz, gadījumu skaits ir būtiski pieaudzis. Lietuvā ir atklāts vīrusa Dienvidāfrikas celms, un tas nozīmē ne tikai ātrāku izplatīšanos, bet arī zināmus izaicinājumus vakcinācijai," sacīja Šimonīte žurnālistiem Seimā.

Viņa teica, ka Lietuvā apstiprināti divi gadījumi, kad notikusi inficēšanās ar koronavīrusa Dienvidāfrikas paveidu, bet vēl vairāki gadījumi, par kuriem ir aizdomas, ka varētu būt notikusi inficēšanās ar šo vīrusa paveidu, tiek pārbaudīti. Šimonīte piebilda, ka viņai neesot informācijas, kur atklāti divi gadījumi, kad notikusi inficēšanās ar vīrusa Dienvidāfrikas paveidu.

"Ņemot vērā, ka šodien esam saņēmuši ziņu par to, ka atklāta [inficēšanās ar vīrusa] Dienvidāfrikas celmu, es neizslēgtu, ka, iespējams, būs jāizskata stingrāku ierobežojumu ieviešana, bet pagaidām negribu spekulēt par šo tēmu," sacīja Lietuvas premjere. Viņa pieļāva iespēju, ka dažādās pašvaldībās var tikt noteikti dažādi ierobežojumi.

Jau vēstīts, ka pirmdien veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) paziņoja, ka Latvijā konstatēts viens saslimšanas gadījums ar Covid-19 Dienvidāfrikas paveidu, kurš ir lipīgāks. Šis paveids atklāts vairāk nekā 30 valstīs.

Nav arī skaidrības par to, vai visas Covid-19 vakcīnas ir pietiekami efektīvas pret Dienvidāfrikas paveidu. Dienvidāfrikas Republika ir atteikusies no plāniem izmantot "AstraZeneca" vakcīnu, pamatojot šādu izvēli ar pētījuma datiem, kas liecina, ka šī vakcīna nenodrošina aizsardzību pret saslimšanu ar Dienvidāfrikas paveidu vieglā un mērenā formā. Savukārt uzņēmumi "Pfizer" un "BioNTech" paziņojuši, ka to vakcīna ir efektīva pret jaunā koronavīrusa Dienvidāfrikas paveidu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.