Menu
 

Ričards Brensons devies kosmosa lidojumā (papildināta)

  • Autors:  LET/AFP

Britu miljardieris Ričards Brensons svētdien devās savā pirmajā kosmosa lidojumā, kura laikā vairākas minūtes pavadīja bezsvara stāvoklī, bet pēc tam atgriezās uz Zemes.

Brensona uzņēmuma "Virgin Galactic" divu fizelāžu lidmašīna ar diviem pilotiem, zem kuras bija piestiprināts nelielais kosmosa kuģis "Unity 22", kurā bija divi piloti un četri pasažieri, viņu vidū arī 70 gadus vecais Brensons, pacēlās no kosmodroma "Spaceport America" ASV Ņūmeksikas štatā apmēram plkst. 17.40 pēc Latvijas laika.. Nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ starts notika vairāk nekā pusotru stundu pēc paredzētā laika.

Kad lidmašīna bija sasniegusi aptuveni 15 kilometru augstumu, no tās tika palaists kosmosa kuģis, kurš dažas minūtes pavadīja uz kosmosa robežas un tajā esošie cilvēki varēja piedzīvot bezsvara stāvokli.

Pēc tam kosmosa kuģis sekmīgi atgriezās  kosmodromā Ņūmeksikā. Nolaišanās notika apmēram plkst. 18.40 pēc Latvijas kaija.

Brensona nolūks ir, izmantojot "Virgin Galactic", piedāvāt iespēju par samaksu doties kosmosā. Pēc Brensona lidojuma paredzēti vēl divi izmēģinājuma lidojumi, bet regulārus komerciālus lidojumus plānots sākt nākamgad.

Lai noskatītos Brensona došanos kosmosa lidojumā, kosmodromā "Spaceport America" ieradās amerikāņu miljardieris Īlons Masks, kuram pieder kosmosa transporta uzņēmums "SpaceX". Laikraksts "The Sunday Times" svēstdien ziņoja, ka Masks samaksājis 10 000 ASV dolāru (apmēram 6400 eiro) depozītu par vietu kādā no Brensona uzņēmuma "Virgin Galactic" kosmosa kuģa lidojumiem, kura datums vēl nav noteikts

Savukārt 20.jūlijā kosmosā plānojis doties vēl viens amerikāņu miljardieris - interneta tirdzniecības uzņēmuma "Amazon" dibinātājs Džefs Bezoss. Arī viņš savā kosmosa kuģī "New Shepard" pavadīs izplatījumā tikai dažas minūtes. Bezosa mērķis arī ir ir piedāvāt komerciālus lidojumus kosmosā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.