Menu
 

Eiropas valstis atsaucas Lietuvas lūgumam palīdzēt migrantu krīzes risināšanā

  • Autors:  LETA/BNS

Eiropas valstis atsaukušās pagājušajā nedēļā izteiktajam Lietuvas lūgumam palīdzēt risināt nelegālo migrantu krīzi pie Baltkrievijas robežas, kur kopš gada sākuma aizturēti jau vairāk nekā 2300 ārvalstnieki, galvenokārt Tuvo Austrumu valstu pilsoņi.

"Pēdējo dienu laikā saņemam palidzību no citām valstīm. (..) Visas šīs lietas vajadzīgas, lai mēs varētu izmitināt migrantus, kamēr tiek izskatīti viņu patvēruma pieprasījumi. Izsaku pateicību visām valstīm, kuras solidarizējas ar Lietuvu šai sarežģītajā situācijā," norādījusi iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

ES Civilās aizsardzības mehānisma ietvaros ar Polijas Stratēģisko rezervju aģentūras palīdzību Lietuvai nosūtītas teltis, gultas, segas un elektroenerģijas ģeneratori 162 000 eiro vērtībā, un drīzumā Lietuvu sasniegs arī Polijas Aizsardzības ministrijas sūtījums.

Polija saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) robežsardzes aģentūras "Frontex" programmu arī nosūtījusi uz Lietuvu 30 robežsargus un patruļas automobili.

Kā norādījusi Polijas vēstniecība, abas valstis saista ne tikai labas kaimiņattiecības, bet arī kopīgi drošības izaicinājumi, kurus pārvarēt nebūtu iespējams bez kaimiņvalstu solidaritātes un atbalsta.

Igaunija uz Lietuvu nosūtījusi desmit lielas teltis, kā arī gultas, sildītājus, galdus, krēslus un citas mēbeles par vairāk nekā 200 000 eiro, kas piešķirti no Ārlietu ministrijas humānās palīdzības programmu līdzekļiem.

Migrantu krīzes risināšanā Igaunija Lietuvu atbalstījusi arī ar  "Estpol-1" policijas vienību desmit cilvēku sastāvā, ekspertiem un aprīkojumu, pastāstījis iekšlietu ministrs Kristians Jāni.

"Šī situācija skaidri parāda, ka nepieciešami starptautiski mehānismi, lai mēs varētu atbalstīt cits citu," viņš uzsvēris. "Palīdzība Lietuvai parāda, ka dalībvalstis cieši sadarbojas, un vienlaikus garantē, ka arī Igaunijai tiks palīdzēts, ja tā nonāks grūtā situācijā." 

Ceturtdien Lietuva saņēmusi migrantu izmitināšanai paredzētu humānās palīdzības sūtījumu arī no Horvātijas - desmit ziemas teltis, 100 gultas un pa 200 matračiem, guļammaisiem, spilveniem un segām.

Pagājušā gada nogalē Lietuva palīdzēja zemestrīcē cietušajai Horvātijai, no valsts rezervēm nosūtot tai 300 guļammaisu, un valdība arī piešķīra Horvātijai finansiālu palīdzību 100 000 eiro apmērā.

ES Civilās aizsardzības mehānismam pievienojušās visas bloka dalībvalstis, kā arī Islande, Norēģija, Serbija, Ziemeļmaķedonija, Melnkalne un Turcija. Ar šā mehānisma starpniecību grūtībās nonākusi valsts var lūgt palīdzību, bet pārējās valstis atbild, kādu atbalstu tās var sniegt, un tad palīdzību lūgusī valsts atbild, kurus palīdzības piedāvājumus izmantos.

Lietuva, kas nelegālo migrantu krīzes risināšanai izsludinājusi ārkārtējo situāciju, šā mehānisma ietvaros pieņēmusi Horvātijas, Igaunijas, Polijas, Slovēnijas, Somijas un Zviedrijas piedāvājumus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.