Menu
 

Lielbritānijas ministrs: Straujā varas pārņemšana Afganistānā bija negaidīta

  • Autors:  LETA--DPA

Lielbritānijas valdība nebija paredzējusi, ka talibu nemiernieki varu Afganistānā pārņems tik strauji, atzina Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs. Daudzas valstis nesagatavotas pārsteidzis tas, cik strauji talibi pārņēmuši varu Afganistānā, sacīja ministrs.

Pēc tam, kad ASV nolēma Afganistānā samazināt karaspēku, Lielbritānijas izlūkdienests ļoti uzmanīgi sekoja līdzi tam, kas notiek uz vietas Afganistānā, sacīja Rābs. "Patiesība ir tāda, ka visā pasaulē cilvēki tika pārsteigti. Es neesmu runājis ne ar vienu starptautisko partneri, arī ne reģiona valstīs aizvadītās nedēļas gaitā, kas nebūtu pārsteigts," telekanālam "Sky News" norādīja ministrs.

"Protams, tas bija pārbaudījums afgāņu drošības spēkiem. Visi šie faktori bijuši ļoti mainīgi. Bet neviens neparedzēja ko tādu tuvojamies. Protams, mēs būtu rīkojušies, ja mēs būtu paredzējuši."

Lielbritānija uzskatījusi, ka talibi aktivitātes izvērsīs vēlāk rudenī un ka tas notiks pakāpeniski, otrdien citā intervijā raidsabiedrībai BBC sacīja Rābs. Vaicāts, vai viņš varētu iesaistīties sarunās ar talibu valdības kolēģi, britu ministrs norādīja, ka tas nenotiks "pārskatāmā nākotnē", vienlaikus atzīstot, ka vienā vai citā formā komunikācija Lielbritānijas un talibu starpā bijusi vienmēr.

"Ir svarīgi spēt iesaistīties vismaz kaut kādā veidā vai formā, lai pārbaudītu un īstenotu tik lielu ietekmi, cik mēs to ticami, reālistiski varam, un arī, lai mēģinātu panākt, ka talibi ievēro jaunās saistības, ko viņi ir uzņēmušies," norādīja Rābs.

"Mums ir jāizmēģina un jāizmanto visas sviras, strādājot ar mūsu partneriem, strādājot ar ANO, strādājot ar NATO, lai mēģinātu un nodrošinātu lielāku starpniecības ietekmi un labāku kursu afgāņu tautai nākamajos mēnešos un gados," sacīja ministrs.

Jau ziņots, ka, Afganistānu atstājot ASV un citu ārvalstu spēkiem, talibi šomēnes sāka ofensīvu, pārņemot savā kontrolē visu valsti un svētdien ieņemot galvaspilsētu Kabulu. Afganistānas prezidents Ašrafs Gani svētdien atstāja valsti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.