Menu
 

Valdība: Lietuva uzņems līdz 200 afgāņu, atvēlot tam 600 000 eiro

  • Autors:  LETA/BNS

Lietuva uzņems līdz 200 Afganistānas pilsoņu, viņu vajadzību nodrošināšanai atvēlot 600 000 eiro, trešdien nolēmusi valdība.

"Lēmuma projekts izstrādāts, ņemot vērā sarežģīto situāciju Afganistānā un draudus, kas radušies Afganistānas pilsoņiem, kuri palīdzējuši Lietuvas un citu NATO valstu bruņotajiem spēkiem, kā arī personām, ko ar viņiem saista radniecības saites," teikts valdības paziņojumā.

Lēmumā Aizsardzības ministrijai uzdots organizēt ne vairāk kā 200 afgāņu pārvešanu uz Lietuvu un viņu vajadzību nodrošināšanu.

Kā pēc valdības sēdes skaidrojis aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks, galīgais evakuējamo skaits faktiski jau ir zināms un nesasniedz Migrācijas komisijas lēmumā ierakstītos un valdības lēmumā paredzētos 200 cilvēkus.

Pēc viņa sacītā, atvēlētie 600 000 eiro ir provizoriska summa, kas segs afgāņu izmitināšanas un uzturēšanas izmaksas līdz brīdim, kamēr viņiem tiks piešķirts bēgļa statuss.

Neilgi pirms tam Anušausks sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja, ka Lietuvā trešdien drīz pēc pusdienlaika ieradusies nākamā lidmašīna ar vēl 50 evakuētiem afgāņiem, norādot, ka visa evakuācijas operācija varētu tikt pabeigta ceturtdien.

Kā ziņots, pirmie seši Afganistānas pilsoņi - Eiropas Savienības vēstniecības šoferis ar ģimeni - Lietuvā tika nogādāti jau pagājušajā piektdienā, bet naktī uz trešdienu ieradās vēl 50 cilvēki - 14 afgāņu tulki ar ģimenēm, kas jau izmitināti Raseiņu rajonā.

Pēc ministra vārdiem, vēl viena lidmašīna tiek gaidīta šodien, bet ceturtdien Lietuvā līdz ar pēdējo afgāņu grupiņu atgriezīsies desmit Bruņoto spēku karavīri un viens diplomāts, kas Kabulā organizē evakuācijas operāciju.

Laikā no 2002. līdz 2021.gadam Afganistānā dienējuši aptuveni 5000 Lietuvas karavīru, darba līgumi Lietuvas Bruņotajiem spēkiem bijuši noslēgti ar 115 tulkiem, daļai no viņiem piešķirti Lietuvas valsts apbalvojumi.

Migrācijas departamenta direktore Evelīna Gudzinskaite ziņu aģentūrai BNS trešdien pastāstīja, ka evakuētie afgāņi bēgļa statusu varētu saņemt mēneša laikā.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.