Menu
 

Telekanāli: Afganistānā ieradies talibu līderis

  • Autors:  LETA/Interfax

Afganistānā ieradies "de facto" varu valstī pārņēmušās radikālo islāmistu kustības "Taliban" līderis mulla Hibatulla Ahundzada, svētdien vēsta afgāņu telekanāls "Ariana" un Dohā, Katarā, bāzētais starptautiskais telekanāls "Al Jazeera".

Laikā, kad Afganistānā atradās ASV un to sabiedroto karaspēks, Ahundzada uzturējās kaimiņvalstī Pakistānā.

"Ahundzada jau četras dienas uzturas Kandahāras provincē un ar "Taliban" līderiem apspriež situāciju Afganistānā un valsts nākamās pārvaldes sistēmas izveidošanu," ziņo "Ariana".

Kā svētdien vēsta "Al Jazeera", atsaucoties uz avotiem "Taliban", Ahundzada piedalās sarunās par jaunās Afganistānas valdības veidošanu.

Kandahārā notiek konsultācijas ar vadošajiem afgāņu politiķiem, kā arī cilšu un dažādu etnisko grupu līderim par jaunās Afganistānas valdības struktūru.

Sarunās piedalās arī Ahundzadas vietnieki, arī "Taliban" politiskā spārna līderis Abdulgani Baradars.

Sagaidāms, ka sarunu process noslēgsies divu nedēļu laikā, atsaucoties uz talibu pārstāvi sakariem ar presi Zabihullu Mudžahidu, vēsta vietējā ziņu aģentūra "Khaama Press".

Ahundzada ir trešais "Taliban" līderis pēc kustības dibinātāja mullas Umara un Ahtara Mansura.

2013.gadā Ahtars Mansurs pavēstīja par mullas Umara nāvi un tika izraudzīts par viņa amata mantinieku.

2016.gadā Mansurs tika nogalināts amerikāņu drona triecienā, bet pēc tam par talibu līderi tika izraudzīts Ahundzada.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Pandžšīras līderis Ahmads Masuds, leģendārā modžahedu komandiera Ahmadšaha Masuda dēls, iestājas par valdības izveidošanu, kurā būtu pārstāvētas visas mazākumtautības.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.