Menu
 

Igaunijas parlamentam ārkārtas sēdē neizdodas ievēlēt jaunu valsts prezidentu

  • Autors:  LETA/ERR/BNS

Igaunijas parlamentam pirmdien ārkārtas sēdē nav izdevies ievēlēt jaunu valsts prezidentu.

Par abu valdošās koalīcijas partiju - Reformu partijas un Centra partijas - izvirzīto kandidātu, Nacionālā muzeja direktoru Alaru Karisu aizklātā balsošanā nobalsojuši 63 Rīgikogu deputāti, vēl 16 vēlēšanu biļeteni nav aizpildīti.

Koalīcijas frakcijām parlamentā kopā ir 59 balsis, taču Reformu partijas deputāts Sīms Kallass balsojumā nepiedalījās veselības stāvokļa dēļ, savukārt opozīcijā esošo partijas "Tēvzeme" un Sociāldemokrātiskās partijas deputātiem bija dotas tiesības balsot brīvi, bet trešā opozīcijā esošā politiskā spēka - labēji populistiskās Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) frakcijas deputāti pirmajā kārtā bija nolēmuši neņemt balsošanas biļetenus.

Tas nozīmē, ka otrdienas rītā tiks izvirzīti jauni kandidāti un pusdienlaikā notiks otrā balsošanas kārta. Ja arī šis balsojums izrādīsies neveiksmīgs, tam pēcpusdienā sekos trešā kārta, kurā sacentīsies kandidāti, kas abās pirmajās kārtās būs ieguvuši visvairāk balsu.

Ja vajadzīgo divu trešdaļu vairākumu neizdotos iegūt arī tad, Rīgikogu spīkeram būs jāsasauc elektoru kolēģija, kurā prezidentu vēlē parlamenta deputāti un pašvaldību pārstāvji un kandidātam ievēlēšanai jāiegūst vairāk nekā puse kolēģijas locekļu balsu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.