Menu
 

Lietuvā plāno revakcinēt pret Covid-19 visu sabiedrību

  • Autors:  LETA/BNS

Lietuvā pret Covid-19 plāno revakcinēt visu sabiedrību, sākot no vecāka gadagājuma cilvēkiem un prioritārajām iedzīvotāju grupām, teršdien paziņojusi veselības ministra Arūna Duļķa vietniece Živile Simonaitīte.

Kā viņa pastāstījusi Lietuvas sabiedriskajam radio, vispirms revakcinācija tiks sākta no tām grupām, kurām kopš sākotnējās vakcinācijas jau pagājis pusgads. Pagaidām nav nolemts, vai vēlāk šo procesu turpināt pēc vecuma grupām, vai dalīt sabiedrību mazākās grupās pēc citiem principiem.

Tuvāko nedēļu laikā iecerēts saskaņot veselības ministra rīkojumu par revakcināciju, kas balstīsies uz Viļņas Santaras klīnikas veiktu pētījumu, kurā novērotas antivielu līmeņa pārmaiņas pret Covid-19 potētajiem darbiniekiem. Konstatēts, ka antivielu līmenis laika gaitā krītas un straujāk tas notiek gados vecākiem cilvēkiem, tādēļ tieši no viņiem paredzēts sākt atkārtotu potēšanu.

"Noteikti esam paredzējuši revakcināciju, un, iespējams, nebūs pagājuši ne pāris mēneši, kad jau runāsim arī par ceturto un piekto devu," izteikusies viceministre.

Viņa norādījusi, ka trešā deva nebūs obligāta, bet pieļāvusi, ka tā var izrādīties aktuāla cilvēkiem, kuri vēlēsies ceļot pa Eiropas Savienību.

Jau ziņots, ka neatkarīgo ekspertu konsultatīvā padome sniegusi Lietuvas valdībai ieteikumu prioritārās profesiju grupas revakcinēt pret Covid-19 pusgadu pēc sākotnējās potēšanas.

Kā otrdien paziņoja valdība, ar "Moderna" vai "Pfizer" vakcīnu nostiprinošo devu pusgadu pēc pēdējās saņemtās vakcīnas devas būtu jāpotē medicīnas un sociālās aprūpes nozaru darbinieki, aptiekāri un vairāku citu profesiju pārstāvji.

Ar trešo vakcīnas Lietuvā jau kopš augusta sākuma tiek potēta neliela cilvēku grupa - onkohematoloģisku slimību pacienti, cilvēki, kuri saņem imūnsupresīvu terapiju, kuriem tiek veikta dialīze vai konstatētas autoimūnas slimības.

Lietuvas Statistikas departamenta dati liecina, ka vismaz vienu poti  pret Covid-19 saņēmuši 59,2% valsts iedzīvotāju, tai skaitā 69,7% pilngadīgo iedzīvotāju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.