Menu
 

Baidens dod rīkojumu sešu mēnešu laikā atslepenot ar 11.septembra teroraktiem saistītos dokumentus

Tuvojoties 2001.gada 11.septembra teroraktu 20.gadadienai, ASV prezidents Džo Baidens devis rīkojumu sešu mēnešu laikā atslepenot valdības dokumentus, kas saistīti ar toreizējiem notikumiem.

"Šodien esmu devis rīkojumu ASV Tieslietu ministrijai un citām atbildīgajām iestādēm sākt pārskatīt ar Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) veikto izmeklēšanu saistīto dokumentu atslepenošanu," viņš norādījis, atgādinot, ka tādējādi pilda vienu no saviem priekšvēlēšanu solījumiem. "Mēs nedrīkstam aizmirst sāpes, ko pieredzējušas mūsu vēsturē smagākajā teroristu uzbrukumā bojāgājušo 2977 nevainīgo cilvēku ģimenes un tuvinieki."

Tāds lēmums uzskatāms par būtisku pavērsienu pēc gadiem ilgiem teroraktu upuru ģimeņu centieniem iegūt skaidrību par tuvas ASV sabiedrotās - Saūda Arābijas - valdības vai izlūkdienestu iespējamo saistību ar notikušo.

Kā atzinusi ASV Kongresa izveidotā oficiālā 11.septembra teroraktu izmeklēšanas komisija, "nav pierādījumu, ka Saūda Arābijas valdība kā institūcija vai augstas Saūda Arābijas amatpersonas individuāli atbalstījušas" starptautisko teroristu organizāciju "Al Qaeda".

Šādā formulējumā daudzi saskatījuši norādi, ka zemāka ranga ierēdņi vai neoficiālas personas Saūda Arābijā varēja būt saistītas ar teroraktu tiešajiem vaininiekiem, kuru nolaupītās lidmašīnas ietriecās Ņujorkas Pasaules tirdzniecības centra debesskrāpjos un Pentagona ēkā.

Pagājušajā mēnesī teroraktos izdzīvojušie, upuru piederīgie un glābšanas darbu dalībnieki lika saprast, ka Baidenam nevajadzētu piedalīties 11.septembra traģēdijas divdesmitgades atceres pasākumos, ja dokumenti netiks publiskoti.

Kā tagad norādījis prezidents, ņemot vērā, ka divdesmit gadus senie notikumi "joprojām atbalsojas Amerikas vēsturē un daudzu amerikāņu dzīvē", ir ļoti svarīgi, lai ASV valdība attiecībā uz tiem "nodrošina maksimālu caurskatāmību", saglabājot slepenību tikai atsevišķos gadījumos, kad tas nepieciešams.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.