Menu
 

ANO: No Afganistānas evakuēti simtiem bērnu bez pavadoņiem

  • Autors:  LETA--AFP

Haotiskajos apstākļos pēc talibu nākšanas pie varas Afganistānā daudzi bērni tika nošķirti no savām ģimenēm un simtiem tika evakuēti no valsts bez pavadoņiem, otrdien paziņojusi ANO.

ANO Bērnu fonds (UNICEF) paziņoja, ka viņi un viņu partneri reģistrējuši aptuveni 300 bērnus, kas kopš 14.augusta evakuēti no Afganistānas bez pavadoņiem. UNICEF izpilddirektore Henrieta Fora prognozēja, ka šis skaits, domājams, vēl pieaugs, jo evakuēto cilvēku identificēšana turpinās.

UNICEF norādīja, ka daudzi bērni nošķīrušies no ģimenēm, kad tūkstošiem cilvēku devās uz Kabulas lidostu, cerot pamest valsti pirms pēdējo ASV spēku aiziešanas no Afganistānas augusta beigās.

ASV evakuācijas operācijas pēdējās dienās izveda ar lidmašīnām no Kabulas lidostas vairāk nekā 123 000 cilvēku, tostarp ASV pilsoņus, tulkus un citus cilvēkus, kas atbalstīja ASV misiju. UNICEF paziņoja, ka daļa no bērniem, kas pazaudējuši savas ģimenes, tika nogādāti ar lidmašīnām Vācijā, Katarā un citās valstīs.

"Es varu tikai iedomāties, cik pārbijušies šie bērni bija, pēkšņi paliekot bez savām ģimenēm, krīzei lidostā saasinoties vai arī tiekot iesēdinātiem evakuācijas reisos," sacīja Fora. "Būtiski, lai viņi tiek ātri identificēti un paliek drošībā, kamēr notiek ģimenes meklēšanas un apvienošanās process," norādīja Fora.

UNICEF pašlaik sniedz tehnisku atbalstu valdībām, kuras uzņem evakuētos bērnus, un palīdz reģistrēt nepavadītos bērnus, atrast viņu ģimenes un cenšas tās atkal apvienot. UNICEF norādīja, ka šie bērni būtu jāizmitina pie radiniekiem, ja tādus izdodas atrast, vai ģimeniskā vidē, un sociālajās iestādēs būt jāievieto tikai tad, ja nav citu variantu.

Fora aicināja visas valstis, kurās šiem bērniem varētu būt radinieki, atbalstīt ģimeņu apvienošanas procesu un drošus migrācijas ceļus šiem bērniem, ja tas ir bērna labākajās interesēs. Bērni, kas ceļo kopā ar uzticamu pieaugušo, arī būtu jāatstāj šīs personas aprūpē, norādīja Fora.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.