Menu
 

Baidens 11.septembra teroraktu gadskārtā aicina ASV uz vienotību

  • Autors:  LETA/DPA/Interfax

ASV prezidents Džo Baidens, sakot uzrunu valstij 2001.gada 11.septembra teroraktu 20.gadskārtas priekšvakarā, aicināja uz nacionālo vienotību kā ASV lielāko spēku.

"Dienās, kas sekoja 2001.gada 11.septembrim, mēs redzējām varonību visur - gaidītās un negaidītās vietās. Mēs arī redzējām kaut ko, kas ir pārāk rets - patiesu nacionālās vienotības sajūtu," teica Baidens videovēstījumā, kas piektdienas vakarā tika ievietots tviterī.

"Cīņā par Amerikas dvēseli vienotība ir mūsu lielākais spēks. Vienotība nenozīmē, ka mums jātic vienam un tam pašam, bet mums jābūt ar fundamentālu cieņu un ticību vienam pret otru un pret šo nāciju," sacīja ASV prezidents.

"11.septembra paaudze ir gatava kalpot un aizsargāt terora draudu priekšā (..) lai parādītu visiem, kas mēģina kaitēt Amerikai, ka mēs viņus notversim un liksiem samaksāt. Tas nekad nebeigsies," teica Baidens.

Viņš atzīmēja, ka pēc šiem teroraktiem izpaudušies "cilvēka dabas tumšākie spēki" - "bailes un dusmas", "aizvainojums un vardarbība pret Amerikas musulmaņiem - patiesiem un uzticīgiem mierīgas reliģijas piekritējiem".

Baidens sacīja, ka valsts nevar atļauties būt sašķelta. "Vienotība ir tas, kas mūs padara par to, kas mēs esam - Ameriku vislabākajā veidā."

Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki paziņoja, ka prezidents un pirmā lēdija Džila Baidena sestdien "godinās un pieminēs zaudētās dzīvības, apmeklējot visas trīs 11.septembra teroraktu vietas - Ņujorku, Šanksvilas pilsētu Pensilvānijas štatā, un Pentagonu".

Prezidents apmeklēs sagrautā Pasaules tirdzniecības centra vietu Ņujorkā, Pentagonu un memoriālu pie Šanksvilas. 

Islāma ekstrēmisti 2001.gada 11.septembra teroraktos noslepkavoja gandrīz 3000 cilvēku.

Islāmisti nolaupīja četras ASV pasažieru lidmašīnas, no kurām divas ietrieca Pasaules tirdzniecības centra dvīņu torņos Ņujorkā. Trešā lidmašīna tika ietriekta Pentagona ēkā Virdžīnijā, bet ceturtā nogāzās klajā laukā Pensilvānijā, kad pasažieri mēģināja pārvarēt teroristus.

Zem Islāmistu nolaupīto lidmašīnu sagrauto dvīņu torņu drupām gāja bojā vairāk nekā 2750 cilvēki, taču zem šī Ņujorkas labklājības simbola gruvešiem tika atrastas tikai 1640 cilvēku mirstīgās atliekas.

Vēl gandrīz 75 000 cilvēku, tostarp daudzi policisti, ugunsdzēsēji un citu glābšanas dienestu pārstāvji, kas pārdzīvoja šo islāmistu noziegumu, joprojām sirgst no garīgām vai fiziskām sekām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.