Menu
 

Katalonijas ekspremjers Pudždemons aizturēts Sardīnijā

  • Autors:  LETA/AFP

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts, bijušais Katalonijas reģiona premjerministrs Karless Pudždemons ceturtdien tika aizturēts Itālijai piederošajā Sardīnijas salā, paziņoja viņa advokāts.

"Pudždemons tika aizturēts, ierodoties Sardīnijā, kur viņš ceļoja kā EP deputāts," tviterī rakstīja viņa advokāts Gonsalo Boje. Viņš piebilda, ka aizturēšana notika uz 2019.gada oktobrī izdota ordera pamata.

Pudždemons tika aizturēts Algero pilsētā, tviterī paziņoja viņa personāla vadītājs Žozeps Ljuiss Alajs.

"Viņam ierodoties Algero lidostā, policija viņu aizturēja uz Itālijas robežas. Rīt (piektdien) viņš stāsies Sasari apelācijas tiesas tiesnešu priekšā, kas izlems, vai ļaut viņam iet, vai viņu izdot," sacīja Alajs.

Pudždemons ir dzīvojis trimdā Beļģijā kopš 2017.gada pēc Katalonijas mēģinājuma iegūt neatkarību no Spānijas referenduma ceļā, ko Spānija atzina par nekonstitucionālu. 

Katalonijas valdība 2017.gada 1.oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, un toreizējais Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Tomēr šajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt vairākumu reģionālajā parlamentā. Tikmēr vairāki reģiona līderi, arī Pudždemons, aizbēga no valsts, kamēr citi nonāca cietumā.

Pudždemonam Spānijā izvirzītas apsūdzības musināšanā un līdzekļu izšķērdēšanā. Viņš 2019.gadā tika ievēlēts EP, līdz ar to iegūstot imunitāti pret kriminālvajāšanu, bet Spānija lūdza EP atņemt viņam šo privilēģiju.

EP šī gada martā atņēma Pudždemonam tiesisko imunitāti, bet viņš šo EP lēmumu pārsūdzēja ES Vispārējā tiesā Luksemburgā, kas jūnija sākumā nolēma pagaidām atjaunot viņa tiesisko imunitāti, bet jūlija beigās apstiprināja EP lēmumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.