Menu
 

Aptauja: "Breksits" vairos atbalstu Lielbritānijas sadalīšanai

  • Autors:  LETA/DPA

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) vairos atbalstu Skotijas neatkarībai un Īrijas apvienošanai, liecina pirmdien publiskotie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar aptauju, kuru pēc proeiropeiskās organizācijas "Best for Britain" ("Labāko Lielbritānijai") pasūtījuma veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "Deltapoll", intervējot 1022 skotus, 47% respondentu izteikušies, ka balsos par neatkarību, ja pēc "Breksita" tiks sarīkots referendums.

Tikmēr Lielbritānijas vienotību šādā gadījumā būtu gatavi atbalstīt tikai 43% aptaujāto.

Tajā pašā laikā, ja Lielbritānija paliktu ES, aina būtu pretēja - 47% skotu atbalstītu palikšanu Apvienotās Karalistes sastāvā, bet par izstāšanos no tās balsotu 43%.

Iepriekšējā Skotijas neatkarības referendumā, kas notika 2014.gadā, skoti ar 55 pret 45% balsu izteicās par Lielbritānijas vienotības saglabāšanu.

Vienlaikus aptaujā noskaidrots, ka "Breksita" gadījumā, īpaši tad, ja starp Ziemeļīriju un Īrijas Republiku tiktu atjaunota “stingrā” robeža, atbalsts pieaugtu arī vienotas Īrijas valsts izveidošanai.

No 1199 iztaujātajiem Ziemeļīrijas iedzīvotājiem, 52% izteikušies, ka pēc "Breksita" sarīkotā referendumā balsotu par vienotu Īriju, kamēr palikšanu Apvienotajā Karalistē atbalstītu tikai 39%.

Taču gadījumā, ja tiktu atjaunota "stingrā" robeža, vienotu Īriju atbalstītu jau 56% respondentu.

Savukārt gadījumā, ja Lielbritānija paliktu ES, vienotas Īrijas atbalstītāju skaits saruktu līdz 35%, liecina aptauja.

Arī 2016.gada "Breksita" referendumā vairums vēlētāju Ziemeļīrijā noraidīja izstāšanos no ES.

"Best for Britain" izpilddirektore Eloiza Toda norādījusi, ka aptaujas rezultāti apliecina nepieciešamību "apstāties un vēlreiz apdomāties".

Savukārt opozīcijā esošo leiboristu pārstāve Katerīna Stīlere atzinusi, ka aptaujas rezultāti liecina par "nepārprotami pastāvošiem draudiem Apvienotās Karalistes nākotnei".

Tomēr vēl dienu pirms aptaujas rezultātu publiskošanas premjerministre Terēza Meja atkārtoti noraidīja ideju par vēl viena "Breksita" referenduma rīkošanu, norādot, ka tā būtu demokrātijas nodevība.

Tajā pašā laikā pieaug Mejas grūtības saglabāt viņas vadīto konservatīvo vienotību, arvien asāk izpaužoties neapmierinātībai ar jūlijā valdības akceptētajām "Breksita" sarunu nostādnēm.

Bijušais ārlietu ministrs Boriss Džonsons, kurš amatu atstāja tūlīt pēc šo nostādņu apstiprināšanas, savā kārtējā slejā laikrakstā "Daily Telegraph" atkārtoti asi kritizējis Meju, kamēr citi britu mediji vēsta, ka viņš, iespējams, gatavo augsni premjeres gāšanai.

Komentējot Mejas ideju saglabāt pēc "Breksita" vienoto brīvās tirdzniecības zonu ar ES, Džonsons norādījis, ka Lielbritānija "devusies kaujā ar balto karogu, kas plīvo virs mūsu vadošā tanka".

"Nenovēršams iznākums ir ES uzvara, Apvienotai Karalistei pusnemaņā guļot ringā un 12 zvaigznēm riņķojot ap tās galvu," raksta Džonsons, pielīdzinot “Breksita” sarunas boksa mačam.

Sagaidāms, ka konservatīvie, kas iebilst pret Mejas plānu, uzskatot, ka tas neparedz pietiekami krasu attiecību saraušanu ar ES, tuvāko nedēļu laikā piedāvās savu alternatīvu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.