Menu
 

Islandes jaunajā parlamentā tomēr nebūs sieviešu vairākuma

  • Autors:  LETA/Reuters

Islandes jaunajā parlamentā tomēr nebūs sieviešu vairākuma, kā tika ziņots saskaņā ar sākotnējiem parlamenta vēlēšanu rezultātiem, ziņo raidorganizācija RUV.

Pēc parlamenta vēlēšanās nodoto balsu pārskaitīšanas skaidrs, ka no 63 vietām parlamentā 30 ieņems sievietes, ziņo RUV. Nacionālā vēlēšanu komisija vēl nav publiskojusi rezultātus savā mājaslapā.

Sākotnējie rezultāti vedināja domāt, ka sievietes ieņems 33 vietas jeb 52% vietu parlamentā.

Saskaņā ar Starpparlamentu savienības datiem tikai piecās valstīs patlaban ir parlamenti, kuros vismaz pusi vietu ieņem sievietes: Ruanda (61%), Kuba (53%), Nikaragva (51%), Meksika (50%) un Apvienotie Arābu Emirāti (50%).

No Eiropas valstīm Zviedrijā un Somijā attiecīgi 47% un 46% deputātu parlamentā ir sievietes.

Islande jau sen bijusi pioniere dzimumu līdztiesības un sieviešu tiesību jomā, un pēdējos 12 gadus ieņēmusi pirmo vietu Pasaules Ekonomikas foruma (WEF) veidotajā reitingā par dzimumu vienlīdzību pasaulē.

Islande piedāvā vienādu bērna kopšanas atvaļinājumu gan vīriešiem, gan sievietēm, un tās pirmais likums par vienādu atalgojumu vīriešiem un sievietēm tika pieņemts 1961.gadā.

Islande arī bija pirmā valsts, kas 1980.gadā ievēlēja sievieti prezidenta amatā.

Sabiedriskās domas aptaujas pirms vēlēšanām liecināja, ka valdošā koalīcija, ko veido premjerministres Katrinas Jakobsdotiras pārstāvētā Kreiso un zaļo kustība, konservatīvā Neatkarības partija un labēji centriskā Progresa partija, neizcīnīs vairākumu parlamentā, taču šīs prognozes izrādījušās maldīgas, un koalīcijai izdevies nodrošināt sev 37 vietas.

Visas trīs partijas pirms vēlēšanām paziņoja, ka ir gatavas runāt par sadarbības turpināšanu, ja tām izdosies izcīnīt vairākumu.

Neatkarības partija izcīnījusi 16 vietas, kas ir tikpat daudz, cik iepriekšējās vēlēšanās, Kreiso un zaļo kustība ieguvusi astoņas vietas, kas ir par trim mazāk nekā iepriekš, un Progresa partija izcīnījusi 13 vietas parlamentā, kas ir par piecām vietām vairāk nekā iepriekš.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.