Menu
 

Sarkozī atzīts par vainīgu nelikumīgā kampaņas finansēšanā

  • Autors:  LETA/Reuters

Parīzes tiesa ceturtdien atzinusi bijušo Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī par vainīgu nelikumīgā priekšvēlēšanu kampaņas finansēšanā 2012.gadā.

Tiesa vēl nav lēmusi par piemērojamo sodu, taču prokuratūra pieprasījusi 66 gadus vecajam politiķim pusgadu ilgu reālu cietumsodu un pusgadu ilgu nosacītu sodu. Tomēr neatkarīgi no tiesas sprieduma, domājams, ka Sarkozī uz cietumu nedosies, jo spriedums, visticamāk, tiks pārsūdzēts.

Sarkozī prezidenta amatu ieņēma no 2007. līdz 2012.gadam, taču viņš joprojām saglabā lielu ietekmi konservatīvo aprindās.

Prokuratūra apgalvo, ka Sarkozī tolaik pārstāvētie konservatīvie viņa neveiksmīgajai kampaņai 2012.gadā iztērējuši gandrīz divtik daudz kā likuma atļautie 22,5 miljoni eiro, bet pēc tam nolīguši sev labvēlīgi noskaņotu sabiedrisko attiecību uzņēmumu, lai šos tēriņus noslēptu.

Sarkozī savu vainu noliedzis, un jūnijā tiesā apgalvoja, ka nav bijis personīgi iesaistīts savas kampaņas organizēšanā un nav bijis informēts par tās izdevumiem.

Taču tiesa atzinusi, ka Sarkozī ticis informēts par pārtēriņu, bet nav uz to reaģējis. Tiesa arī uzsvērusi, ka viņam nav bijis jāparaksta katrs atsevišķs rēķins, lai tiktu atzīts par atbildīgu.

Šī ir jau otrā prāva, kurā Sarkozī atzīts par vainīgu. Martā tiesa atzina viņa vainu mēģinājumā piekukuļot tiesnesi un ietekmes izmantošanā, lai iegūtu slepenu informāciju par tiesas izmeklēšanu.

Arī šajā lietā bijušais prezidents savu vainu noliedza, tomēr viņam tika piespriests trīs gadus ilgs cietumsods, divus no ieslodzījuma gadiem piemērojot nosacīti.

Šo spriedumu Sarkozī ir pārsūdzējis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.