Menu
 

Mogerīni nepretendēs uz vēl vienu termiņu ES augstās ārlietu pārstāves amatā

  • Autors:  LETA/AFP

Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni pirmdien paziņojusi, ka nekandidēs uz atkārtotu iecelšanu šajā amatā, kad nākamgad beigsies viņas pilnvaru termiņš.

Bijusī Itālijas ārlietu ministre, kas spēlējusi lielu lomu mēģinājumos glābt Irānas kodolvienošanos, ES sūtņu sanāksmē paziņoja, ka nākamgad smagi strādās, lai savam sekotājam "atstātu māju kārtībā".

Mogerīni pilnvaru termiņš beigsies nākamā gada oktobrī, kad beigsies pašreizējās Eiropas Komisijas (EK) termiņš.

"Mums šogad daudz jāpaveic. Pirmkārt, lai saglabāto to, ko līdz šim esam sasnieguši," sacīja Mogerīni, piebilstot, ka sasniegts ir daudz, bet tas viss ir trausls.

Mogerīni kļuva par ES augsto pārstāvi ārējās un drošības politikas jautājumos 2014.gadā 41 gada vecumā pēc straujas karjeras Itālijas politiskajās aprindās.

Vairākas Austrumeiropas valstis nevēlējās redzēt Mogerīni šajā amatā, uzskatot viņu par pārāk nepieredzējušu un tuvu Maskavai.

Taču viņas laikā ES drošības arhitektūrā panāktas ievērojamas pārmaiņas, tostarp noslēgta vienošanās, kas paredz ciešāku dalībvalstu sadarbību aizsardzības jomā un efektīvāku līdzekļu izmantošanu.

Mogerīni arī centusies glābt Irānas un pasaules lielvaru 2015.gadā noslēgto kodolvienošanos, no kuras ASV šogad izstājās.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.