Menu
 

Samitā atkārtoti apliecina apņemšanos stiprināt Ukrainas integrāciju ES

  • Autors:  LETA

Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas 23.samitā Kijevā ES un Ukraina atkārtoti apliecināja partnerību un apņemšanos stiprināt Ukrainas politisko asociāciju un ekonomisko integrāciju ar ES, aģentūru LETA informēja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.

ES samitā pārstāvēja EK priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena, Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels un ES augstais pārstāvis un EK priekšsēdētāja vietnieks Žuzeps Borels, savukārt Ukrainu pārstāvēja prezidents Volodimirs Zelenskis. Līdztekus samitam ES un Ukraina panāca progresu vairākās sadarbības jomās, tostarp noslēdzot trīs jaunus svarīgus nolīgumus.

ES un Ukraina parakstīja visaptverošu gaisa transporta nolīgumu, kas paver ceļu ES un Ukrainas kopējai aviācijas telpai, kuras pamatā ir kopīgi augsti standarti tādās svarīgās jomās kā aviācijas drošums, drošība un gaisa satiksmes pārvaldība. Tas veicinās piekļuvi tirgum un piedāvās jaunas iespējas abu pušu patērētājiem un aviosabiedrībām.

EK atzīmēja, ka Ukraina kļūst arvien nozīmīgāks ES aviācijas tirgus - 2019.gadā tā bija 13.lielākais ES ārējais tirgus ar 9,8 miljoniem pasažieru. Pasažieru un kravu gaisa pārvadājumi starp Ukrainu un ES pēdējos gados ir pastāvīgi pieauguši. Šī tendence tika pārtraukta vien Covid-19 krīzes laikā.

Otrdien parakstītā nolīguma mērķis ir pakāpeniski atvērt attiecīgos aviācijas tirgus un integrēt Ukrainu plašākā Eiropas Kopējā aviācijas telpā. Ukraina turpinās saskaņot savus tiesību aktus ar ES aviācijas noteikumiem un standartiem tādās jomās kā aviācijas drošums, gaisa satiksmes pārvaldība, drošība, vide, ekonomiskais regulējums, konkurence, patērētāju aizsardzība un sociālie aspekti.

Paredzams, ka otrdien parakstītais nolīgums abām pusēm sniegs jaunas gaisa transporta iespējas, tiešākus savienojumus un ekonomiskus ieguvumus. Lai gan nolīgums abām pusēm vēl ir jāratificē pirms oficiālas stāšanās spēkā, to sāks piemērot 12.oktobrī no tā parakstīšanas.

EK skaidroja, ka samits arī deva iespēju pabeigt Ukrainas asociēšanu programmā "Apvārsnis Eiropa", ES pētniecības un inovācijas programmā 2021. līdz 2027.gadam, kā arī "Euratom" pētniecības un mācību programmā 2021. līdz 2025.gadam. Ukrainas pētnieki un novatori tagad var piedalīties šajās divās programmās, kuru budžets ir attiecīgi 95,5 miljardi eiro un 1,38 miljardi eiro, ar tādiem pašiem nosacījumiem kā ES dalībvalstu subjektiem.

Pēc EK paustā, šī sadarbība zinātnes, pētniecības un inovācijas jomā vēl vairāk stiprina ES un Ukrainas aliansi, lai īstenotu kopīgas prioritātes, piemēram, zaļo un digitālo pārkārtošanos. "Apvārsnis Eiropa" ir viens no galvenajiem instrumentiem, ar kuru īstenot Eiropas starptautiskās sadarbības stratēģiju, Eiropas globālo pieeju sadarbībai pētniecībā un inovācijā. Šajā programmā var piedalīties pētnieki un novatori no visas pasaules, un priekšlikumu sagatavošanā viņi var apvienot spēkus ar ES partneriem.

Samita laikā tika pabeigta arī Ukrainas asociēšana pamatprogrammā "Radošā Eiropa", kas ir ES programma kultūras un radošo nozaru atbalstam 2021. līdz 2027.gadam. Jaunā programma "Radošā Eiropa" turpina atbalstīt un veicināt kultūras mantojumu, kultūras un radošo nozaru radošumu, internacionalizāciju, profesionalitāti, inovāciju un konkurētspēju. Ukrainas kultūras un radošās organizācijas tagad var piedalīties šajā Eiropas pamatprogrammā, kuras budžets ir 2,44 miljardi eiro, ar tādiem pašiem nosacījumiem kā ES dalībvalstu subjektiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.