Menu
 

Krievijas tiesas atklāj informāciju par Krievijas karavīriem Donbasā

  • Autors:  LETA/RFE/RL

Krievijas tiesa atklājusi informāciju par pārtikas produktu piegādēm Krievijas armijas karavīriem, kas ir izvietoti Ukrainas austrumos Kijevas valdības nekontrolētajā teritorijā, ceturtdien vēsta "Radio Brīvība".

Kā teikts Rostovas tiesas spriedumā, Maskavas uzturēto kaujinieku bandu pozīcijās izvietotajiem Krievijas karavīriem no Rostovas apgabala, Krievijas dienvidos, reizi divās nedēļās nosūtīti 1300 tonnu pārtikas.

Neraugoties uz vispārzināmajām liecībām par Krievijas karavīru atrašanos Donbasā, Maskavas oficiālā nostāja līdz šim bijusi, ka tās karavīru tur nav.

Rostovas Kirova rajona tiesas spriedums pieņemts novembrī krimināllietā par korupciju, un tā teksts publicēts tiesas tīmekļa vietnē.

Vietējā armijas pārtikas uzņēmuma reģionālā vadītāja vietnieks atzīts par vainīgu pēc panta par starpniecību kukuļošanā.

Viņam piespriesti piecarpus gadi cietumā, jo viņš nodevis 990 000 rubļu (11 916 eiro) no sava priekšnieka Dienvidu kara apgabala Valsts Sanitāri epidemioloģiskās uzraudzības centra vadītājam.

Kā teikts tiesas spriedumā, apsūdzētā darba pienākumos ietilpa nodrošināt pārtikas rezerves piegādēm Krievijas karavīriem Ukrainas austrumos.

Kā skaidroja aizstāvības puse, Dienvidu kara apgabala apakšpulkvedis pieprasījis no viņa priekšnieka 90 000 rubļu mēnesī, lai netiktu likti šķēršļi darbā ar piegādēm.

Pretējā gadījumā virsnieks, kā teikts spriedumā, "solīja, ka piegādes, kas tiek veiktas to Krievijas karavīru interesēs, kas atrodas kaujas dežūrā DTR un LTR, tiks apturētas". Ar Krievijā pieņemtajām abreviatūrām spriedumā apzīmētas Maskavas uzturēto kaujinieku bandu pašpasludinātās Doņeckas un Luganskas "republikas".

No sprieduma teksta izriet, ka piegādes notikušas vismaz 2018. un 2019.gadā.

2018.gada rudenī sabojājusies pārtika 30 000 000 rubļu vērtībā, jo kolonnu aizkavējusi sanitārā kontrole.

Kā liecina "Radio Brīvība" aplēses, piegādājot 1300 tonnu pārtikas reizi divās nedēļās, varētu uzturēt aptuveni 26 000 vīru.

Tomēr no sprieduma nav secināms, ka ar piegādēm būtu nodarbojies tikai viens uzņēmums.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas finanšu, aizsardzības, enerģētikas un citām nozarēm.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.