Menu
 

ASV: Sarunas ar Krieviju par Eiropas drošību bez eiropiešu piedalīšanās nav iespējamas

  • Autors:  LETA/AFP

Reaģējot uz Krievijas priekšlikumiem par tā dēvētajām drošības garantijām, Savienotās Valstis piektdien paziņojušas, ka nekādas sarunas ar Maskavu bez Eiropas sabiedroto ziņas nav iespējamas.

"Sarunu par Eiropas drošību nebūs bez mūsu Eiropas sabiedrotajiem un partneriem," prezidenta lidmašīnā "Air Force One" esošajiem žurnālistiem uzsvēra Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki.

Kā ziņots, piektdien dažas stundas iepriekš Krievijas Ārlietu ministrija oficiāli atklāja, kādas "drošības garantijas" Maskava pieprasa no Rietumiem un aicināja Vašingtonu steigšus uzsākt sarunas šajā jautājumā.

Psaki pavēstīja, ka ASV "ir iepazinušās ar Krievijas priekšlikumiem" un apspriež tos ar sabiedrotajiem Eiropā.

"Mums desmitgadēm ilgi izdevies runāt ar Krieviju par stratēģiskām problēmām," piebilda Baltā nama preses sekretāre. "Nav pamata domāt, ka mēs to nevarētu paveikt, mazinot nestabilitāti, taču mēs to darīsim sadarbībā un koordinācijā ar mūsu Eiropas sabiedrotajiem un partneriem."

"Mēs neielaidīsimies kompromisos jautājumā par pamatprincipiem, kuros balstīta Eiropas drošība, tostarp par visu valstu tiesībām pašām brīvi, bez iejaukšanās no ārpuses lemt par savu nākotni un ārpolitiku," uzsvēra Psaki.

Tajā pašā laikā kāda augsta ranga ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, ziņu aģentūrai AFP izteikusies, ka ASV esot gatavas apspriest "drošības garantijas", ko ierosinājusi Krievija, lai gan nepiekrīt daļai no tām. Amatpersona piebildusi, ka Maskava zina, ka šīs lietas ASV ir nepieņemamas.

Amatpersona arī sacījusi, ka Krievijai būs jārēķinās ar milzīgām sekām, ja tā izrādīs agresiju pret Ukrainu.

Amatpersona norādījusi, ka ASV, domājams, atbildēs Krievijai nākamnedēļ ar konkrētāku ierosinājumu sarunām, bet pirms tam apspriedīsies ar Eiropas sabiedrotajiem. ASV uzstāj, ka Eiropas sabiedrotājiem jābūt iesaistītiem jebkurās diskusijās.

ASV amatpersona arī uzsvērusi, ka Rietumi necietīs iebrukumu Ukrainā.

"Ja notiks turpmāka agresija pret Ukrainu, tai būs milzīgas, milzīgas sekas un par to būs augsta cena," sacījusi amatpersona, piebilstot, ka atbildes pasākumi lielākoties būs ekonomiska rakstura.

"Mēs esam gatavi apsvērt vairākas lietas, kuras mēs iepriekš nebijām apsvēruši," brīdinājusi anonīmā amatpersona, piebilstot, ka tam būtu ļoti liela ietekme uz Krieviju.

Rietumi un Kijeva pauž bažas, ka Maskava varētu plānot jaunu iebrukumu Ukrainā, un ASV brīdinājušas Maskavu, ka šādam solim būtu nopietnas ekonomiskās sekas.

Krievija ir savilkusi aptuveni 100 000 karavīru pie Ukrainas robežām.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins noliedzis, ka plānotu uzbrukt Ukrainai, un spriedzes saasināšanā vaino NATO. Vienlaikus Maskava pieprasījusi no Rietumiem "drošības garantijas", kas ļaušot mazināt spriedzi reģionā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.