Menu
 

Igaunijas Veselības departaments: Omikrona paveids valstī izplatās ļoti strauji

  • Autors:  LETA/BNS

Igaunijas Veselības departaments paziņojis, ka līdz svētdienas rītam inficēšanās ar Covid-19 omikrona paveidu valstī konstatēta 329 cilvēkiem, no kuriem 80% ir vietējās pārneses gadījumi, tādējādi jaunā paveida izplatība Igaunijā ir ļoti strauja.

Veselības departaments aicināja Igaunijas iedzīvotājus būt piesardzīgiem, kā arī atgādināja, ka ir būtiski veikt balstvakcināciju un telpās valkāt sejas maksu.

"Situācija gan Igaunijā, gan citviet pasaulē strauji mainās. Sākotnējā informācija liecina, ka ar omikrona paveidu inficēto skaits var krasi pieaugt tikai dažu dienu laikā, un Igaunijā mēs novērojam līdzīgu tendenci. Lai gan saslimstības līmenis Igaunijā joprojām ir vidējs, daudzās valstīs pārspēti visa pandēmijas laika inficēšanās rekordi," norādīja departamenta ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Mari Anne Herma.

Sākotnējie dati liecina, ka omikrona paveids ir vismaz trīs reizes lipīgāks nekā delta paveids, kā arī tas vairāk nekā delta paveids izplatās iepriekš Covid-19 izslimojušo un vakcinēto cilvēku vidū.

"Valstīs, kur strauji izplatās omikrona paveids, ir sākusi palielināties hospitalizācija. Pagaidām vēl nevar noteikt skaidru cēloņsakarību starp smagu slimības gaitu un inficēšanos ar omikrona paveidu, lielākā daļa hospitalizēto cilvēku nav vakcinēti," skaidroja Herma.

Igaunijas Veselības departaments turpina analizēt situāciju, tomēr pašlaik vēl nav iespējams secināt, vai inficēšanās ar omikrona paveidu visiem cilvēkiem nozīmē vieglāku izslimošanu. Pašreizējā informācija neliecina, ka nevakcinētiem cilvēkiem slimošana ar omikrona paveidu būtu vieglāka nekā ar citiem Covid-19 paveidiem.

Veselības departaments visiem iesaka vakcinēties vai saņemt balstvakcīnu. Cilvēkiem, kuri vēl nav vakcinējušies, vakcinācijas kurss jāsāk pēc iespējas drīz, jo gaidāms jauns saslimšanas vilnis, brīdināja departaments.

Jau vēstīts, ka pēdējā diennaktī Igaunijā inficēšanās ar koronavīrusu atklāta vēl 386 cilvēkiem, kā arī reģistrēti četri Covid-19 izraisīti nāves gadījumi. Igaunijas Veselības departamenta aprēķinātais 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pieaudzis līdz 543,1.

Kopējais apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits Igaunijā sasniedzis 232 506.

Ar Covid-19 pavisam Igaunijā miruši 1888 cilvēki.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.