Menu
 

ASV apstiprina "Pfizer" tableti Covid-19 ārstēšanai

  • Autors:  LETA/AFP

ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) trešdien apstiprināja farmācijas kompānijas "Pfizer" izstrādātu tableti Covid-19 ārstēšanai cilvēkiem augsta riska grupās no 12 gadu vecuma.

Tablete "Paxlovid" tika apstiprināta ārkārtas izmantošanai pēc klīniskiem izmēģinājumiem, kuros konstatēts, ka tā par 88% novērš hospitalizāciju un nāvi riska grupās.

"Pfizer" pavēstījusi, ka tabletei "Paxlovid" arī vajadzētu būt efektīvai pret mutācijām, kas ir raksturīgas Covid-19 omikrona paveidam.

"Šodienas rīcība ir apliecinājums zinātnes spēkam un amerikāņu inovāciju un atjautības rezultāts," paziņoja ASV prezidents Džo Baidens, solot piemērot likumu, kas palīdzētu "Pfizer" ātri kāpināt ražošanu.

ASV jau pirms šī medikamenta apstiprināšanas pasūtīja 10 miljonus tā devu par 5,3 miljardiem ASV dolāru. Pirmos 265 000 devu paredzēts piegādāt janvārī, bet pārējo - līdz vasaras beigām, reportieriem telefonsarunā pateica Baltā nama koordinators Džefs Zientss.

FDA uzsvēra, ka šis ārstniecības līdzeklis papildinās, nevis aizstās vakcīnas, kas vēl arvien ir galvenais instruments pret koronavīrusu.

"Pfizer" iekšķīgi lietojamās zāles ir proteāzes inhibitors un tās bloķē vīrusa replicēšanās mehānismu.

Tas nozīmē, ka zāles būs efektīvas tikai inficēšanās sākotnējās stadijās. Brīdī, kad Covid-19 ir progresējis par smagu slimību, vīruss lielākoties ir pārtraucis replicēties un pacienti cieš no pārmērīgas imūnreakcijas.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 16.decembrī apstiprināja "Paxlovid" ārkārtas izmantošanai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs.

"Medikaments, kas vēl nav apstiprināts ES, var tikt lietots to pieaugušo Covid-19 slimnieku ārstēšanai, kuriem nav nepieciešams papildu skābeklis un kuriem ir paaugstināts risks saslimšanas progresēšanai uz smagāku stadiju," teikts EZA paziņojumā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.