Menu
 

Izraēla piedāvās ceturto Covid-19 vakcīnas devu senioriem un mediķiem

  • Autors:  LETA/Reuters

Izraēla piedāvās ceturto Covid-19 vakcīnas devu cilvēkiem, kas vecāki par 60 gadiem, un medicīnas nozares darbiniekiem, svētdien paziņojis Izraēlas premjerministrs Naftali Benets.

Izraēla pagājušajā nedēļā apstiprināja "Pfizer/BioNTech" vakcīnas ceturtās devas izmantošanu otrai balstvakcinācijai cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu un pansionātu iemītniekiem.

"Tagad mums ir jauna aizsardzības kārta," televīzijā pārraidītā preses konferencē pavēstīja Benets, paziņojot, ka apstiprināta ceturtās devas izmantošana arī cilvēkiem, kas vecāki par 60 gadiem, un medicīnas nozares darbiniekiem.

"Izraēla vēlreiz būs pioniere globālajos vakcinācijas centienos," norādīja Benets.

Iepriekš Veselības ministrijas ģenerāldirektors Nahmans Ašs izteicās, ka Izraēla varētu sasniegt pūļa imunitāti, jo pieaug omikrona paveida izplatība un lietošanai apstiprinātas uzņēmuma "Merck & Co" zāles Covid-19 pacientiem, kas vecāki par 18 gadiem.

Izraēlā un citur pasaulē ir sācies jauns Covid-19 vilnis, ko veicinājusi koronavīrusa omikrona paveida izplatīšanās. Gaidāms, ka tuvākajās nedēļās jauno Covid-19 gadījumu skaits Izraēlā sasniegs jaunus rekordus.

Benets brīdināja, ka drīz katru dienu ar Covid-19 varētu saslimt līdz 50 000 cilvēku.

"Inficēto skaitļiem būs jābūt ļoti augstiem, lai sasniegtu pūļa imunitāti (..). Tas ir iespējams, bet mēs nevēlamies to sasniegt ar inficēšanos, mēs vēlamies, lai tas notiek vakcinācijas rezultātā," intervijā radio "103 FM" savukārt norādīja Ašs.

Taču Veselības ministrijas koronavīrusa darba grupas vadītājs Salmans Zarka atzinis, ka pūļa imunitāte nebūt nav garantēta, jo pēdējo divu gadu pieredze liecina, ka daži Covid-19 pacienti, kas atveseļojās, vēlāk atkārtoti saslima ar Covid-19.

Izraēlas Veselības ministrijas publiskotie dati liecina, ka aptuveni 60% no Izraēlas 9,4 miljoniem iedzīvotāju ir pilnībā vakcinēti, kas nozīmēm, ka viņi saņēmuši vai trīs vakcīnas devas vai nesen saņēmuši otro devu.

Taču diezgan liels skaits cilvēku vēl nav devušies saņemt trešo vakcīnas devu, lai gan ir tiesīgi to saņemt.

Izraēlā cilvēki tiek pamatā vakcinēti ar "Pfizer/BioNTech" vakcīnu.

Pēdējo desmit dienu laikā jauno Covid-19 gadījumu skaits Izraēlā ir pieaudzis vairāk nekā četras reizes. Pieaudzis arī smago saslimšanas gadījumu skaits, bet ne tik strauji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.